Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Περιορισμένες κινήσεις γα τους περισσότερους δείκτες. Προβληματισμός από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Χαμηλά επιτόκια επί μακρόν υπόσχεται ο Μπερνάνκε. Αιφνιδιάζει το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας στο 1 τρισ. γεν.

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα είναι η εικόνα των ασιατικών αγορών καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντικρουόμενες τάσεις. Από τη μία πλευρά, ο ΟΟΣΑ προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεων για τη διεθνή οικονομία κάνοντας λόγο για επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, από την άλλη ο Μπεν Μπερνάνκε υπόσχεται σχεδόν μηδενικά επιτόκια «για σημαντικό» χρονικό διάστημα.

Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,33% στις 15.076 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτη Hang Seng ενισχύεται κατά 0,39% στις 13.747 μονάδες και στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite καταγράφει άνοδο 0,63% στις 2.207 μονάδες, στον απόηχο των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Πεκίνου.

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα για τις επόμενες κινήσεις της Fed από την κοινοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης σήμερα. Ο επικεφαλής της πάντως, δήλωσε ότι τα επιτόκια μπορεί να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα «πολύ καιρό αφού» η ανεργία υποχωρήσει ακόμη και στο 6,5%.

Στην Ιαπωνία, στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ενίσχυση κατά 17,3%. Προβληματίζει όμως, η άνοδος των εισαγωγών κατά 26,1% που οδήγησε σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στο δυσθεώρητο ύψος του 1 τρισ. γεν, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν έλλειμα 810 δισ. γεν. Το δολάριο κινείται στην περιοχή των 100 γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v