Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γέλεν στηρίζει τις ασιατικές αγορές

Κέρδη για όλους τους δείκτες, ενώ ξεχωρίζει το Τόκιο. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ. Ο παράγοντας Τζάνετ Γέλεν στηρίζει τις αγορές. Πως ερμηνεύουν οι αναλυτές τις δηλώσεις της για το tapering.

Κέρδη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με πρωταγωνιστή το Τόκιο καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν τόσο από τα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία όσο και από τις δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της Fed.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε σε υψηλό 3 εβδομάδων με ισχυρή άνοδο 2,12%, στις 14,876 μονάδες.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% το τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο. Η επιβράδυνση από το εντυπωσιακό 3,8% του δευτέρου τριμήνου ήταν σημαντική, αλλά αναμενόμενη. Οι αναλυτές μάλιστα περίμεναν πως η Ιαπωνία θα κατέγραφε ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, στο 1,7%. Τα στοιχεία φαίνεται πως επιβεβαιώνουν την επιτυχία των περιβόητων «Αμπενομικών», της δραστικής πολιτικής που ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε με σαρωτική επέκταση της νομισματικής πολιτικής που έχει οδηγήσει και σε υποχώρηση του γεν κατά 41,7%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,79% στις 22.642 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 1967 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,65% στις 5352 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,6% στις 2100 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,72% στις 2304 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη σημερινή κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να δώσει ενδείξεις της νομισματικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει μόλις αναλάβει επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει ο ξένος Τύπος, η Γέλεν αναμένεται να δηλώσει πως η Fed «έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει» για να στηρίξει την οικονομία. Δήλωση που ερμηνεύεται ως έμμεση επιβεβαίωση της αναβολής του περιβόητου tapering. 

«Η Γέλεν έχει δηλώσει ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και ο πληθωρισμός πολύ χαμηλός. Σε κανένα από τα σχόλιά της δεν μπορεί να βρει κανείς επιχείρημα υπέρ του tapering» αναφέρει και ο Νοριχίρο Φουτζίτο, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v