Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπιες πιέσεις για τους ασιατικούς δείκτες, παρά τα θετικά στοιχεία για την Κίνα. Αλλαγή ρητορικής από στελέχη της Fed για την ποσοτική χαλάρωση. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές καθώς η ατζέντα της εβδομάδας είναι σοβαρή.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι ασιατικές αγορές παρά τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αναφορικά με τον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,16% στις 2.213 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 0,7% στις 2025 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,41% στις 5384 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,01% στις 2149 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,21% στις 2380.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο είναι σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στο 56,3, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών. Η θετική επίδραση αυτών των στοιχείων όμως, αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως την επερχόμενη συνεδρίαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος με βασικό θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, αναμένονται την Παρασκευή τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ, ενώ αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει και η ΕΚΤ με έντονες πλέον πιέσεις για μείωση επιτοκίων μετά την αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού σε χαμηλό 4ετίας. 

Όλα αυτά, ενώ ο πρόεδρος της Fed Ντάλας, ο Ρίτσαρντ Φίσερ, εξέπληξε άπαντες λέγοντας πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να επιστρέψουμε σε μία νομισματική πολιτική που να καθοδηγείται από τα επιτόκια το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο κ. Φίσερ.

«Όλο το θέμα είναι οι δηλώσεις Fischer» εξηγεί και ο Κρις Γουέστον της IG και συμπληρώνει: «βλέπουμε μικρή αλλαγή στη ρητορική από τη Fed με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τονίζουν το κόστος της ποσοτικής χαλάρωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v