Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Αρνητικά πρόσημα για τους περισσότερους δείκτες. Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες. Νέα σενάρια για τη Fed μετά τα στοιχεία για την ανεργία. Πτωτικά κινείται το δολάριο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι ασιατικές αγορές παρά το νέο ιστορικό υψηλό στη Wall Street, με τους αναλυτές να θεωρούν ως βασικές αιτίες την ενίσχυση του γεν, αλλά και τις υψηλές αποτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,95%, στις 14.426 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,26% στις 23.255 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες κατά 0,99% στις 2035 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,27% στις 5356 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,23% στις 2183 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,09% στις 2419 μονάδες.

Τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ έχουν διπλή ερμηνεία. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 7,2% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 7,3%. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν μόλις 148.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων για 193.000. Με τα στοιχεία αυτά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ως προς τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Το ιαπωνικό νόμισμα πάντως, ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στα 97,41 γεν με αποτέλεσμα να δέχονται έντονες πιέσεις οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών.

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η κεντρική τράπεζα της Κίνας η οποία δεν προχώρησε σε ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το επιτόκιο διατραπεζικής κατά 42 μονάδες βάσης στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v