Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές. Θετικές ενδείξεις από την οικονομία και τον κινεζικό ΡΜΙ μεταποίησης. Έντονος προβληματισμός όμως, για τη ρευστότητα στην κινεζική διατραπεζική αγορά. Πιέσεις στις μετοχές των κινεζικών τραπεζών.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται και πάλι στις εξελίξεις στην Κίνα. 

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 14.486 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,62% στις 22586 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 2046 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX ενισχυμένος κατά 0,32% στις 5373 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,59% στις 2170 μονάδες και ο CSI 300 κατ6ά 0,47% στις 2407 μονάδες.

Από το μέτωπο της οικονομίας οι τελευταίες ειδήσεις ήταν θετικές. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο 50,9 τον Οκτώβριο (από 50,2 τον προηγούμενο μήνα) ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 50,4.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στη διατραπεζική αγορά της Κίνας. Υπό το φόβο νέων πληθωριστικών πιέσεων, κεντρική τράπεζα της χώρας δεν προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας για Τρίτη συνεχή ημέρα, το επιτόκιο 7ήμερου repo να ενισχύεται κατά σε μία μόλις ημέρα κατά μία ποσοστιαία μονάδα και να αγγίζει το 5%.

Έτσι, οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών δέχονται έντονες πιέσεις. Η China Construction Bank υποχωρεί κατά 1,5% και η Industrial & Commercial Bank of China κατά 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v