Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Πτώση άνω του 1% για τους περισσότερους δείκτες. Αναπόφευκτο θεωρούν το tapering οι αναλυτές εντός του εξαμήνου. Αμετακίνητη η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι μετοχές των κινεζικών τραπεζών.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν αποτέλεσαν θετικό καταλύτη ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,2% στις 14.327 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,49% στις 23.190 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με πτώση 1,43% στις 2030 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με οριακή υποχώρηση 0,09% στις 5420 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,87% στις 2141 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,40% στις 2373 μονάδες.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναμενόταν. Αρκετοί επενδυτές όμως, περίμεναν ότι θα υπάρξει και υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία, καθώς το τελευταίο διάστημα αρκετά οικονομικά μεγέθη αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων.

«Το tapering είναι αναπόφευκτο. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την χθεσινή ανακοίνωση» εξηγεί ο Ντόναλντ Γουίλιαμς της Platypus Asset Management και συμπλήρωσε: «Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι για το πότε, αλλά η αγορά θα προεξοφλήσει ότι θα συμβεί κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους έξι μήνες»

Σύμφωνα με τη Citigroup πλέον η πιθανότητα να ξεκινήσει το tapering τον Ιανουάριο αυξάνεται στο 45% από 25% προ της χθεσινής ανακοίνωσης.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη το δικό της μαζικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ παράλληλα προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων για το ιαπωνικό ΑΕΠ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται πάντως οι μετοχές του κινεζικού τραπεζικού κλάδου, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας δείχνουν μείωση της κερδοφορίας ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Η μετοχή της Bank of Communications υποχωρεί κατά 1.9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v