Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ασιατικές αγορές

Πτώση της τάξεως του 1% για τους περισσότερους ασιατικούς δείκτες. Αλλάζουν τα σενάρια για τις κινήσεις της Fed μετά το απροσδόκητο ισχυρό αμερικανικό ΑΕΠ. Βουτιά 5,6% στην Cosco και έρευνα διαφθοράς από τις κινεζικές αρχές.

Πτωτικά κινούνται οι ασιατικές αγορές καθώς τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία αλλάζουν τα σενάρια ως προς τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπάρχει νευρικότητα ενόψει του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας όπου θα τεθούν επί τάπητος οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2% στις 14.086 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,6% στις 22742 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi καταγράφει απώλειες 0,96% στις 1984 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX πτώση 0,39% στις 5394 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,09% στις 2106 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,39% στις 2307 μονάδες.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αποδείχθηκε πολύ ισχυρότερο των εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 2,8% στο τρίμηνο έναντι 2% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά όμως, αποτελούν νέα δεδομένα και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που συζητά πότε θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές αναμένουν αργότερα σήμερα τα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Μπεν Μπερνάνκε άλλωστε, έχει δηλώσει ότι τα επόμενα βήματα στη νομισματική πολιτική θα καθοριστούν από την πρόοδο που καταγράφεται για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Και τα οικονομικά στοιχεία για την Κίνα ήταν ευνοϊκά με σημαντική ανάκαμψη στις εξαγωγές. Οι επενδυτές όμως, αναμένουν και άλλα στοιχεί για την Κίνα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ το βασικότερο στην ατζέντα είναι το συνέδριο του ΚΚ Κίνας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της China Cosco Holdings με πτώση 5,6% καθώς η ίδια η ναυτιλιακή εταιρεία δήλωσε πως ένα από τα στελέχη της βρίσκεται υπό έρευνα για θέματα διαφθοράς από τις κινεζικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v