Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Ξεχωρίζει το Τόκιο με κέρδη 1,3%. Άνοδος δολαρίου κατά 1% και ώθηση στις εξαγωγικές μετοχές. Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Απώλειες 1,8% στις Φιλιππίνες μετά το τραγικό χτύπημα του τυφώνα.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές μετά τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και ενώ συνεχίζεται το κρίσιμο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο η αντίδραση ήταν θετική λόγω της αποδυνάμωσης του γεν έναντι του δολαρίου. Έτσι, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 14.269 μονάδες. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο ενισχύθηκε κατά 1% στα 99,06 γεν, εξέλιξη που ευνόησε τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Tokyo Electron ενισχύεται κατά 2,1% και η Advantest κατά 2%.

Ο κορεατικός Kospi όμως, έκλεισε με απώλειες 0,38% στις 1977 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 0,25% στις 5.380 μονάδες, καθώς τα νέα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ δημιουργούν νέα δεδομένα και για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι στις ΗΠΑ δημιουργήθηκαν 204.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 120.000. Επισημαίνεται πως ο Μπεν Μπερνάνκε έχει δηλώσει πως η εκκίνηση του περιβόητου tapering (δηλαδή της σταδιακής εξόδου από την αντισυμβατική νομισματική πολιτική των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) θα εξαρτηθεί από την βελτίωση των συνθηκών στην αγορά απασχόλησης.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,18% στις 2109 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,37% στις 2316 μονάδες. Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί καθώς συνεχίζεται το συνέδριο του ΚΚ Κίνας με βασική ατζέντα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το σαββατοκύριακο υπήρξαν αρκετά θετικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 10,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο και ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,2%.

Στις Φιλιππίνες, όπου ο τραγικός απολογισμός από το χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000, το χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 1,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v