Πτώση 0,81% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η πτώση του Ενεργητικού προήλθε εξ ολοκλήρου από το αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς, που κυμάνθηκε περί του –0,95%

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 5/2/2018

Η πολύ-αναμενόμενη διόρθωση των διεθνών μετοχικών τίτλων, (με μία μάλιστα ιστορική πτώση του Dow Jones - εύλογο, καθώς τα καθημερινά ρεκόρ ανόδου, κάποια στιγμή θα μετατρέπονταν σε ιστορικές πτώσεις), έφερε προβληματισμό στους αναλυτές: βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιο νέο κραχ ή σε αγοραστική ευκαιρία.

Παράλληλα, «φόβισε» το ΥΠΟΙΚ και το ΟΔΔΗΧ, με αποτέλεσμα να αναβάλουν την έκδοση του Ελληνικού 7ετούς ομολόγου (προσδοκία, όπου, θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στο ΧΑ).

Η αντανάκλαση των παραπάνω στην αγορά των Α/Κ την Δευτέρα, ήταν η έντονη υποχώρηση -0,81% του Ενεργητικού και η διαμόρφωσή του στα 6,863 δις €. Η πτώση αυτή προήλθε εξ ολοκλήρου από το αρνητικό πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς, που κυμάνθηκε περί του –0,95%. Τα μερίδια συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση με 0,05%, αλλά αντιστοιχούν σε αμελητέες εισροές αξίας 535 χιλ. €. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση των μεριδιούχων, προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθεί το ισοζύγιο εισροών/εκροών και εν τέλει αν θα λειτουργήσουν με βραχυπρόθεσμη τακτική ή πιο μακροπρόθεσμη.

Για την ιστορικότητα του κειμένου, αναφέρουμε ότι από τα υψηλά της αγοράς των Α/Κ, όπου σημειώθηκαν στις 29/1 και η αξία του Ενεργητικού άγγιζε τα 6,967 δις €, χάθηκε κεφαλαιοποίηση αξίας 104,078 εκατ. € εξ ολοκλήρου από αρνητικές αποδόσεις (στο ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν εισροές αξίας 7,478 εκατ. €). Επίσης, επειδή δεν είναι σωστό μόνον να «ευλογούμε τα γένια μας», διαψευσθήκαμε με την πρόβλεψή μας ότι η αγορά είχε μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσει το πολυπόθητο όριο των 7 δις € σε κεφαλαιοποίηση. Πιστεύουμε, όμως, (και ελπίζουμε) ότι θα τα καταφέρει εντός του επομένου διμήνου. Θα δούμε…

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με απώλειες, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ηγήθηκαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -3,31%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,61%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -2,54% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,45%. Σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,22% και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 0,14%.

Το ενδιαφέρον των εισροών επικεντρώθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,686 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 675 χιλ. €, ενώ των εκροών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 939 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 480 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v