Άνοδος 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το πολυπόθητο όριο του Ενεργητικού, που δεν είναι άλλο από τα 7 δις €, απέχει πλέον μόλις κατά 33 περίπου εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 29/1/2018

Με ανοδική κίνηση Ενεργητικού κατά 0,19% ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και διαμόρφωσε την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,967 δις €. Το πολυπόθητο όριο του Ενεργητικού, που δεν είναι άλλο από τα 7 δις €, απέχει πλέον μόλις κατά 33 περίπου εκατ. €. Καθοριστικός θα είναι ό ρόλος των εισροών στη διάρκεια των επόμενων ημερών και της απορρόφησης τυχόν απωλειών προερχομένων από κάποια διόρθωση των μετοχικών τίτλων διεθνώς.

Σαφέστατα η αξία των συμμετοχών δεν έχει την ένταση των προηγούμενων ημερών, οι συνεχιζόμενες όμως τοποθετήσεις στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας δίνουν – προς το παρών – έναν άλλο τόνο στην αγορά των Α/Κ. Παρά λοιπόν, το γεγονός ότι η χθεσινή σημαντικά άνοδος 0,06% των μεριδίων αντιστοιχεί σε χαμηλή αξία εισροών, της τάξεως των 1,117 εκατ. €, οι προαναφερόμενες κατηγορίες είχαν έντονες συμμετοχές: Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 2,756 εκατ. € και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 1,002 εκατ. €. Ουσιαστικά, ήταν οι κατηγορίες, που απορρόφησαν εξ ολοκλήρου τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,851 εκατ. € και στα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,189 εκατ. €. Μάλιστα, η ροή των τελευταίων ημερών δείχνει μεταφορά κεφαλαίων από τις τελευταίες κατηγορίες προς τις πρώτες. Από πλευράς εισροών ξεχώρισαν επίσης τα Funds of Funds Μετοχικά με 425 χιλ. € και εκροών τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 524 χιλ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε σε οριακά θετικά επίπεδα 0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Οι 20 κατηγορίες κινήθηκαν μικτά, καθώς οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με μικρές απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την μεγαλύτερη μέση ανοδική κίνηση καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,97%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,50% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,33%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,46%, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου (και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών) με -0,18% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,17%

Από την αρχή του έτους, το Ενεργητικό κατέγραψε νέα υψηλά 4,66%, τα μερίδια 1,22%, όπως και οι εισροές με αξία 96,668 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v