Α/Κ: Άνοδος 0,4% στα υπό διαχείριση κεφάλαια την Δευτέρα

Τα μερίδια είχαν έντονο αυξητικό ρυθμό 0,09% και αντιστοιχούν σε ημερήσιες εισροές της τάξεως των 5,653 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 22/1/2018

Στο χθεσινό μας σχόλιο διακινδυνεύσαμε την πρόβλεψη ότι θα συνεχίζονταν οι «αλκυονίδες ημέρες» για την αγορά των Α/Κ και το Ενεργητικό εντός του μηνός θα σημείωνε νέα υψηλά.

Όντως αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, όπου η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων έκλεισε με σημαντική άνοδο 0,40% και διαμορφώθηκε στα 6,900 δις €. Τα μερίδια είχαν έντονο αυξητικό ρυθμό 0,09% και αντιστοιχούν σε ημερήσιες εισροές της τάξεως των 5,653 εκατ. €.

Σε σχέση με την έναρξη του έτους το Ενεργητικό κινείται θετικά κατά 3,65%, τα μερίδια κατά 0,93%, οι δει εισροές αγγίζουν τα 78,884 εκατ. €.

Παρατηρώντας τον ρυθμό εισροών – και μάλιστα μετά από πολλά έτη στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας – με την παράλληλη κίνηση των αποδόσεων της συγκεκριμένης κατηγορίας (και όχι μόνον, αν συμπεριλάβουμε και τα Μικτά Α/Κ) διακινδυνεύουμε μία νέα πρόβλεψη, ότι εντός των υπολοίπων 7 εργάσιμων ημερών του μήνα, η αγορά δύναται με ευκολία να ξεπεράσει το «πολυπόθητο» όριο των 7 δις € σε αξία Ενεργητικού (εδραιώνοντας, μάλιστα, τον φετινό Ιαν. ως τον πιο επιτυχημένο μήνα των τελευταίων ετών).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, τα κέρδη της αγοράς ήταν υψηλά (0,37%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με άνοδο και οι δύο με οριακές απώλειες (το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναδυομένων Χωρών και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, με -0,04% και -0,01%, αντιστοίχως). Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,23%, τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,96%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,90% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναδυομένων Αγορών με 0,89%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και παρά την μικτής διάθεσης ψυχολογία επένδυσης, το ισοζύγιο εισροών/εκροών - για μία ημέρα - ήταν ανοδικό. Η μεγαλύτερα αξία εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 6,186 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 811 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 622 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,720 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 287 χιλ. € και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 232 χιλ. €

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v