Πτώση 0,2% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό υποχώρησε κατά -0,20%, διαμορφώθηκε στα 6,853 δις € και οι απόλυτες απώλειες των 13,705 εκατ. €, οφείλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αρνητικές αποδόσεις.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 18/1/2018

Το χαρακτηριστικό της Πέμπτης ήταν ότι υπήρξαν νέες οριακές εκροές αξίας, μόλις, 708 χιλ €, παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,03%. Καθώς όμως είναι η τρίτη στη σειρά ημέρα ανεπαίσθητης αξίας ρευστοποιήσεων καταδεικνύει ότι (μάλλον) η θετική ροή κεφαλαίων «κοπάζει» σε βραχυπρόθεσμο διάστημα ή οι μεριδιούχοι κρατούν στάση αναμονής.

Το Ενεργητικό υποχώρησε κατά -0,20%, διαμορφώθηκε στα 6,853 δις € και οι απόλυτες απώλειες των 13,705 εκατ. €, οφείλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε αρνητικές αποδόσεις.

Το μέσο πρόσημο της αγοράς ήταν πτωτικό -0,13%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 17 έκλεισαν με ζημιές, οι 2 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Με θετικό μέσο πρόσημο απόδοσης κινήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return, με 0,72% και 0,04%, αντιστοίχως. Στον αντίποδα, την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,79%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,50% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,36%.

Κινητικότητα των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Το 3ήμερο «διάλλειμα» των εισροών δείχνει σαν οι μεριδιούχοι να αναμένουν τις εξελίξεις της ερχόμενης εβδομάδας (αξιολόγηση S&P, εξελικτική πορεία της έκδοσης του νέου Ελληνικού ομολόγου, κλπ). Την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή.

Τις σημαντικότερες εκροές υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,410 εκατ. €, τα Funds of Funds Ομολογιακά με 315 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 145 χιλ. €. Αντιθέτως, σε εισροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,154 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 213 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 207 χιλ. €.

Τα υψηλότερα μερίδια αγοράς έχουν διαμορφωθεί σε: Μικτά Α/Κ 20,50%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,51%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 11,13% και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 10,22%. Και οι 4εις κατηγορίες είναι ενισχυμένες σε σχέση με την έναρξη του έτους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v