Πτώση 0,15% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά κατά 0,02%, το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά αρνητικό – ρευστοποιήσεις αξίας μόλις 96 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 17/1/2018

Ανεπαίσθητη υποχώρηση Ενεργητικού -0,15% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης και διαμορφώθηκε στα 6,866 δις €. Παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά κατά 0,02%, το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν οριακά αρνητικό – ρευστοποιήσεις αξίας μόλις 96 χιλ. €.

Ο φετινός Ιανουάριος παραμένει ως το καλύτερο ξεκίνημα το τελευταίων ετών: το Ενεργητικό καταγράφει έντονη άνοδο 3,15%, με εξίσου σημαντική αύξηση μεριδίων 0,77% και υψηλής αξίας εισροές, που αγγίζουν τα 67,834 εκατ. €. Παράλληλα, είναι μέχρι τώρα ο καλύτερος μήνας για τα Μετοχικά Α/Κ σε επίπεδο συμμετοχών σε σχέση με τα τελευταία έτη. Ήδη, η κατηγορία καταγράφει από την αρχή του έτους συμμετοχές μεριδίων αξίας 14,322 εκατ. € και πλέον παγιώνεται ότι «τα μάτια» των επενδυτών – επιτέλους – στράφηκαν προς αυτήν.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά «προς τα επάνω» (0,07%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 5 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση θετική απόδοση είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,25%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,70% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,61%. Στον αντίποδα, η πρώτη ουσιαστική διόρθωση των μετοχικών τίτλων του ΧΑ από την έναρξη του έτους, οδήγησε τις ανάλογες κατηγορίες να σημειώσουν την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών της ημέρας: τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,27% και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,09%. Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με -0,19%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά η συναλλακτική αξία δεν είχε καμία σχέση με την ένταση των προηγούμενων ημερών καθώς ήταν ιδιαίτερα χαμηλής αξίας. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Α.Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,267 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 745 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 194 χιλ. €.

Ουσιαστικές εκροές είχαν μόνον τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,212 εκατ. €.
Το ισοζύγιο εισροών/εκροών των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v