Οριακή πτώση για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο ήταν αρνητικό -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 25/1/2018

Χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις (-0,03%) ως προς το Ενεργητικό έκλεισε η αγορά των Α/Κ στην διάρκεια της Πέμπτης, καθώς οι έντονες εισροές που υπήρξαν απορρόφησαν πλήρως τις αρνητικές μέσες αποδόσεις και διατήρησαν το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα 6,950 δις €. Τα μερίδια σημείωσαν σημαντική αύξηση 0,09%, η οποία αντιστοιχεί σε αξία συμμετοχών της τάξεως των 11,307 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο ήταν αρνητικό -0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 18 έκλεισαν με απώλειες, μία με οριακά κέρδη 0,04% (το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών) και μία παρέμεινε αμετάβλητη (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Την εντονότερη υποχώρηση καθαρών τιμών κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,13%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,52%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,48% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,47%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Παρά το υψηλό θετικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών, η συναλλακτική αξία δεν είχε την ίδια ένταση των προηγούμενων ημερών. Και τούτο διότι ο κύριος όγκος συμμετοχών έλαβε χώρα σε μία μόνον κατηγορία, στα Funds of Funds Μικτά με 12,434 εκατ. €. Βέβαια, για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς, πρέπει να αναφέρουμε ότι μερίδια αξίας 11,640 εκατ. € αγοράστηκαν σε ένα από τα 38 Α/Κ της κατηγορίας - στο Α/Κ ALPHA (LUX) Global Defensive FoFs EUR I της ALPHA ΑΕΔΑΚ. Σε εισροές ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 934 χιλ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 454 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 227 χιλ. €.

Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη αξία εκροών υπέστησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,187 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 376 χιλ. € και τα Funds of Funds Ομολογιακά με 234 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v