Άνοδος 0,26% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η μέση ημερήσια απόδοση της αγοράς σημείωσε οριακό αρνητικό πρόσημο -0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 24/1/2018

Νέα άνοδο της τάξεως του 0,26% κατέγραψε στη διάρκεια της Τετάρτης η αγορά των Α/Κ και διαμορφώθηκε στα 6,952 εκατ. €, που αποτελούν τα υψηλά του μήνα. Η απόλυτη αύξηση κατά 18,147 εκατ. € έναντι της Τρίτης, προήλθε τόσο από τις θετικές αποδόσεις – κυρίως των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους – όσο και από τον θετικό ρυθμό των μεριδίων 0,07%, που αντιστοιχούν σε εισροές αξίας 4,047 εκατ. €.

Η μέση ημερήσια απόδοση της αγοράς σημείωσε οριακό αρνητικό πρόσημο -0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες καθαρών τιμών υπέστησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,99%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,87% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,63%. Αντιθέτως, σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,29%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,98% και τα Μικτά Α/Κ με 0,21%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και την επενδυτική διάθεση θα την χαρακτηρίζαμε μικτή προς θετική. Ο υψηλότερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,416 εκατ. €. Οι εισροές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας - οι οποίες από την αρχή του έτους ανέρχονται σε 21,071 εκατ. € - τείνουν να δίνουν το σήμα ότι τα «πέτρινα χρόνια» της εν λόγω κατηγορίας αποτελούν πια παρελθόν. Το σημαντικότερο μάλιστα είναι ότι οι συμμετοχές μεριδίων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Σε ημερήσιας βάσης ανοδικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,871 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 892 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 602 χιλ. €. Στον αντίποδα, την εντονότερη αξία εκροών σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,833 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 265 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 260 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v