Οριακή άνοδος 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της εβδομάδας το Ενεργητικό αυξήθηκε σε απόλυτα νούμερα κατά 4,503 εκατ. € (0,06%).

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 26/1/2018

Η διατήρηση του Ενεργητικού στα επίπεδα περί των 6,954 δις € - κατά τη διάρκεια της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής - δίνει όλα τα εχέγγυα για την συνέχιση της ανόδου της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων, εντός του μηνός που διανύουμε. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη που αρχίζει να παρατηρείται προς τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας διατηρείται. Ειδικότερα, μάλιστα, ως προς τη δεύτερη κατηγορία τείνει να παγιωθεί, όχι μόνον λόγω των εισροών του τελευταίου τριμήνου, αλλά και λόγω της δημιουργίας νέων Α/Κ: την Παρασκευή ο αριθμός των Α/Κ ανήλθε στα 26, με τη δραστηριοποίηση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Domestic Income σε €, από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΜ ΑΕΔΑΚ.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της εβδομάδας το Ενεργητικό αυξήθηκε σε απόλυτα νούμερα κατά 4,503 εκατ. € (0,06%), τα μερίδια κατά 0,05%, οι δε εισροές – παρότι ήταν αμελητέας αξίας 336 χιλ. € - χαρακτηρίζονται ως σημαντικές. Αιτία, ήταν ότι οι συμμετοχές κεφαλαίων σε επενδυτικές κατηγορίες αντιστάθμισαν τις εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 1,598 εκατ. € και στα Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 485 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά θετικό 0,08%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 9 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με ζημίες και 3 παρέμειναν αμετάβλητες (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών, Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε μέσα κέρδη ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,98%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,43% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,33%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,26%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,16% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,13%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένης συναλλακτικής αξίας. Την μεγαλύτερη αξία εισροών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,383 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 919 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 509 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v