Οριακή άνοδος για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,343 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,104 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 872 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 31/1/2018

Η τελευταία ημέρα του μήνα έκλεισε με οριακή άνοδο Ενεργητικού 0,12% που το διαμόρφωσε στα 6,932 εκατ. €. Κύριες αιτίες της ανόδου ήταν: η θετική κίνηση των μεριδίων κατά 0,10% - με παράλληλες εισροές αξίας 1,974 εκατ. € - και το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας και των Μικτών Α/Κ, με 1,29% και 0,14%, αντιστοίχως.

Η μέση απόδοση της αγοράς παρέμεινε αμετάβλητη. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε χωρίς μεταβολή. Τις εντονότερες μέσες απώλειες σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,63%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,49% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,42%. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας ακολούθησαν σε μέση άνοδο καθαρών τιμών τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,94% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,46%.

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,343 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,104 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 872 χιλ. €. Αντιθέτως, η μόνη κατηγορία με σημαντικές εκροές ήταν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,652 εκατ. €.

Θα θέλαμε να κάνουμε, όμως, μία μικρή αναφορά στον μήνα που πέρασε και ήταν ο καλύτερος, ίσως, Ιαν. της τελευταίας 6ετίας για την βιομηχανία των Α/Κ. Ειδικότερα, όσοι μεριδιούχοι εμπιστεύτηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, «απόλαυσαν» μέση μηνιαία απόδοση της τάξεως του 11,36%. Καθώς η εν λόγω κατηγορία είναι η δεύτερη σε μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού με 13,05%, υποβοήθησε τα μέγιστα στην μηνιαία αύξησή του κατά 4,13%.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας στην υψηλή θετική κίνηση του Ενεργητικού ήταν η άνοδος των μεριδίων της αγοράς κατά 1,38%, που αντιστοιχεί σε έντονες εισροές αξίας 100,071 εκατ. € - και μάλιστα σε κατηγορίες με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Από την «πίτα» των εισροών τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας απορρόφησαν τα 27,656 εκατ. €, Το γεγονός αυτό, δεν είχε, επίσης, συμβεί την τελευταία 6ετία. Παράλληλα, με τις εισροές αξίας 8,946 εκατ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας – αλλά και την αύξηση των Α/Κ της εν λόγω κατηγορίας σε 26 – παγιώνεται πλέον ότι οι επενδυτές επέστρεψαν και πάλι στις κατηγορίες που διαχειρίζονται Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v