Πτώση 0,39% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Τα μερίδια παρέμειναν σε ανοδικό κύκλο, σημειώνοντας αύξηση 0,06% και αντιστοιχούν σε μικρές εισροές κεφαλαίων αξίας 1,908 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 2/2/2018

Η αισθητή πτωτική διόρθωση των μετοχικών αγορών παγκοσμίως είχε τις ανάλογες επιπτώσεις στην αγορά των Α/Κ, καθώς την Παρασκευή υπήρξε έντονη υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,39%, που το διαμόρφωσε στα 6,920 δις €. Για δεύτερη φορά εντός εξαμήνου το πολυπόθητο όριο των 7 δις € δεν διασπάσθηκε.

Θυμίζουμε ότι η αγορά είχε πλησιάσει αυτά τα επίπεδα το περσινό καλοκαίρι. Βέβαια, στην τωρινή χρονική στιγμή θα χαρακτηρίζαμε την βάση των εισροών πιο «υγιής», λόγω του γεγονότος ότι λαμβάνει χώρα σε επενδυτικές κατηγορίες και όχι στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας.

Τα μερίδια παρέμειναν σε ανοδικό κύκλο, σημειώνοντας αύξηση 0,06% και αντιστοιχούν σε μικρές εισροές κεφαλαίων αξίας 1,908 εκατ. €.

Όλες οι κατηγορίες των Α/Κ (πλην Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας που παρέμειναν αμετάβλητα) υπέστησαν απώλειες καθαρών τιμών, με αποτέλεσμα το μέσο πρόσημο της αγοράς να κλείσει έντονα πτωτικό, κατά -0,71%. Τις υψηλότερες μέσες απώλειες σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,12%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,90% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,70%. Η εισαγόμενη διόρθωση επηρέασε τα 2 Μετοχικά Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, που έκλεισαν με πτωτικό πρόσημο -1,22% και -1,14%, αντιστοίχως.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν (γενικότερα) χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Η ημερήσια επενδυτική διάθεση ήταν μικτή προς αρνητική. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,780 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 871 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 454 χιλ. €. Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος όγκος εκροών σημειώθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 794 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 346 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 331 χιλ. €.

Από την αρχή του έτους το Ενεργητικό κινείται με ανοδικό πρόσημο 3,95%, αύξηση μεριδίων 1,45% και οι εισροές ανέρχονται σε 103,620 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v