Οριακή άνοδος 0,04% για το Ενεργητικό στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Παρασκευή

Το Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώθηκε στα 6,751 δις €, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 28/4/2017

Η τελευταία ημέρα του Απριλίου είχε κάποια «ιδιόμορφα» χαρακτηριστικά για την αγορά των Α/Κ: α) μικρής εντάσεως κινητικότητα (εκτός ορισμένων κατηγοριών Α/Κ) των μεριδιούχων, αλλά με σημαντική μείωση μεριδίων και υψηλές εκροές και β) άνοδο των υπό διαχείριση κεφαλαίων, λόγω αποδόσεων μόνον στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους (αποτελούν σε μερίδιο αγοράς το 1/3 του Ενεργητικού), με αποτέλεσμα την εξ ολοκλήρου απορρόφηση των εκροών.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώθηκε στα 6,751 δις €, κλείνοντας σε νέα υψηλά έτους. Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων ήταν ιδιαίτερα πτωτικός κατά -0,18% και αντιστοιχεί σε υψηλές εκροές αξίας 6,109 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη (ανεπαίσθητες απώλειες -0,02%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν πτωτικά, οι 5 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,59%, τα 27 Funds of Funds Μετοχικά με -0,51% και τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,33%. Στον αντίποδα, την θετικότερη μέση εξέλιξη καθαρών τιμών είχαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,75%, τα 31 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,69% και τα 18 Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,32%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν σχετικά μικτή, με αποτέλεσμα το τελικό υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να μην αντανακλά την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι, ότι το σύνολο σχεδόν των εξαγορών – μείωση μεριδίων της τάξεως του -8,25%, αξίας 6,695 εκατ. € - έλαβε χώρα σε μία κατηγορία, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα φετινά μας σχόλα τον υψηλό όγκο εκροών της εν λόγω κατηγορίας και τις πιθανές εξελίξεις σε αυτήν. Ήδη, σε σχέση με την έναρξη του έτους είναι κατά ένα Α/Κ μικρότερη και μετρά εκροές αξίας 73,664 εκατ. €, με υποχώρηση μεριδίων -23,16% (έναντι εισροών 115,174 εκατ. € στο σύνολο του Θεσμού των Α/Κ και μικρή αύξηση μεριδίων 0,62%).

Σε ημερήσιες εκροές ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 924 χιλ €. Σε αντιδιαστολή, η κατηγορία με αισθητή αξία εισροών ήταν, μόνον, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,624 εκατ. €.

Τα Μετοχικά και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνέχισαν τον ρυθμό εκροών τους, που ήταν συνολικής αξίας 179 χιλ. €, καταμερισμένη σχεδόν ισόποσα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v