Άνοδος 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια σημείωσαν αισθητή άνοδο κατά 0,19% και διαμορφώθηκαν στα 6,744 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 26/4/2017

Νέα υψηλά στο Ενεργητικό της κατέγραψε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης, με κύριο αρωγό τις αποδόσεις στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια σημείωσαν αισθητή άνοδο κατά 0,19% και διαμορφώθηκαν στα 6,744 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων, για δεύτερη στη σειρά ημέρα, συνέχισε την πτωτική του πορεία, σημειώνοντας υποχώρηση -0,03%, που αντιστοιχεί σε αξία εκροών 2,390 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε θετικά 0,15%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ οι 15 κατέγραψαν κέρδη, οι 4 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,97%, τα 31 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,86% και τα 13 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,39%. Πτωτικό μέσο πρόσημο για τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,20%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,10% και το ένα Ομολογιακό Α/Κ που διαχειρίζεται Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,07%.

Ελαφρώς ενισχυμένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, αλλά με φανερή διάθεση διακράτησης κερδών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το τελικό αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Η υψηλότερη αξία εξαγορών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,812 εκατ. €. Υπενθυμίζουμε τη χθεσινή επισήμανσή μας, ότι, η εν λόγω κατηγορία είναι αρκετά πιθανό να σημειώσει σημαντικές εκροές στο αμέσως ερχόμενο διάστημα.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 935 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 462 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 419 χιλ. €.

Στον αντίποδα τις υψηλότερες εισροές είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 463 χιλ. € (αντιθέτως, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακές εκροές). Αισθητή αξία συμμετοχών σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και τα Funds of Funds Μικτά με 414 και 313 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v