Οριακή υποχώρηση 0,06% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τη Μεγάλη Πέμπτη

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια κινήθηκαν με οριακή υποχώρηση -0,06% και διαμορφώθηκαν στα 6,701 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 13/4/2017

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρέμεινε το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ με αξία άνω των 6,7 δις €. Αναλυτικότερα, η Μεγάλη Πέμπτη ήταν αρκετά υποτονική (όπως, φυσικά, ήταν αναμενόμενο), τα υπό διαχείριση κεφάλαια κινήθηκαν με οριακή υποχώρηση -0,06% και διαμορφώθηκαν στα 6,701 δις €. Η πτώση προήλθε εξ ολοκλήρου από την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ (που κυμάνθηκε στο -0,21%), καθώς τα μερίδια σημείωσαν μικρό αυξητικό ρυθμό 0,01%. Οι εισροές ανήλθαν σε 1,474 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μία έκλεισε με κέρδη, μία παρέμεινε αμετάβλητη και οι υπόλοιπες 18 με απώλειες. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,87%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,64% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,54%. Θετική απόδοση 0,08% είχαν μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών (η εν λόγω κατηγορία αποτελείται από ένα μόνον Α/Κ).

Η συναλλακτική δραστηριότητα των μεριδιούχων ήταν χαμηλής έντασης, αλλά με ψυχολογία επένδυσης, που οδήγησε το ισοζύγιο εισροών/εκροών σε θετικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό ήταν, ότι, η υψηλότερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 500 χιλ. € (όμως, σε ένα μόνον Α/Κ από τα 4 της κατηγορίας). Η συγκεκριμένη κατηγορία υπέστη υψηλή πτώση μεριδίων -3,18%, καθώς η αξία των εξαγορών ήταν σημαντική σε σχέση με το μέγεθος του Ενεργητικού της.

Σε αντιδιαστολή, σε εισροές ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 474 χιλ € (εν αντιθέσει με τις οριακές εκροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 37 χιλ. €). Σε αξία συμμετοχών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 470 χιλ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 395 χιλ. € τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 314 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 302 χιλ. €.
Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, με υγεία και πολλά χαμόγελα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

**Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v