Άνοδος 0,34% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο μέση απόδοσης οι 12 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, οι 7 με πτωτικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 3/4/2017

Ιδανικά ξεκίνησε το β’ τρίμηνο του έτους για την αγορά των Α/Κ: το Ενεργητικό σημείωσε αισθητή άνοδο της τάξεως του 0,34% και τα υπό διαχείριση κεφάλαια αναρριχήθηκαν στα 6,629 δις €. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η άνοδος αυτή προήλθε, εξ ολοκλήρου σχεδόν, από την έντονη αύξηση των μεριδίων κατά 0,14%, που μεταφράζονται σε υψηλές εισροές αξίας 20,122 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέση απόδοσης οι 12 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, οι 7 με πτωτικό και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ να κινηθεί «προς τα επάνω» κατά 0,08%, παρά την ανομοιογένεια των κατηγοριών των Α/Κ. Τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,65% είχαν την καλύτερη μέση εξέλιξη καθαρών τιμών. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,22%. Στον αντίποδα, οι μέσες απώλειες κινήθηκαν σε πολύ στενό εύρος: από -0,18% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών) έως και -0,02% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής).

Έντονη κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, ενώ η διάθεση επένδυσης ήταν εξίσου σημαντική. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας είχαν την «μερίδα του λέοντος» σε εισροές, με αξία 14,352 εκατ. €. Υψηλές, επίσης, εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,870 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,654 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 1,093 εκατ. €.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα η διάθεση επένδυσης σε Ελληνικούς τίτλους: τα μεν Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν εκροές 221 χιλ. € (που ήταν και οι υψηλότερες της αγοράς), τα δε Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας εξαγορές οριακής αξίας.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 175 χιλ.€. Την τελευταία εβδομάδα έχουν «κοπάσει» οι εξαγορές στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου. Υπενθυμίζουμε, ότι η εν λόγω κατηγορία, είχε την υψηλότερη αξία εκροών στο α’ τρίμηνο του έτους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v