Άνοδος 0,65% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαιτέρως «χαμογελαστή» για τους επενδυτές, καθώς οι 18 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν θετικά, μία αρνητικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 28/3/2017

Η αναμονή εξελίξεων ως προς συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών οδήγησε σε υψηλά ημερήσια κέρδη στους Ελληνικούς μετοχικούς και ομολογιακούς τίτλους, που αντικατοπτρίστηκαν στις ανάλογες κατηγορίες των Α/Κ.

Σε συνδυασμό με τις θετικές αποδόσεις και των υπολοίπων κατηγοριών, εκτίναξαν το Ενεργητικό στα 6,565 δις €, σημειώνοντας υψηλή ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 0,65%. Αντίθετα, τα μερίδια είχαν έντονο πτωτικό ρυθμό κατά -0,14%, που όμως, δεν αντιστοιχεί σε σημαντική αξία εξαγορών αλλά μόλις 1,776 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαιτέρως «χαμογελαστή» για τους επενδυτές, καθώς οι 18 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν θετικά, μία αρνητικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη ξεχώρισαν σε μέση άνοδο με 2,43%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 2,03%, τα Μικτά Α/Κ με 1,11% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,02%.Στον αντίποδα, μέση αρνητική εξέλιξη καθαρών τιμών είχαν μόνον τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,27%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη ένταση. Κυριάρχησαν οι εξαγορές μεριδίων, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να είναι πτωτικό. Την μεγαλύτερη αξία εκροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,675 εκατ. € και τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 746 χιλ. €. Εάν τελικά κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, θα έχει ενδιαφέρον η συμπεριφορά των μεριδιούχων ως προς τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Σε αξία εξαγορών ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 336 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 237 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, την υψηλότερη αξία συμμετοχών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,808 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 543 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό εκροών, με χθεσινή αξία 182 χιλ. €. Οριακές εισροές σημειώθηκαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ.

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v