Άνοδος 0,5% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,598 δις €, σημειώνοντας σημαντική ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 0,50%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 29/3/2017

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα έντονης ανόδου του Ενεργητικού, με κύριο αρωγό στην διάρκεια της Τετάρτης τις αποδόσεις όλων των κατηγοριών των Α/Κ. Αναλυτικότερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,598 δις €, σημειώνοντας σημαντική ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 0,50%. Εντυπωσιακή, ήταν επίσης αυξητική ροή των μεριδίων κατά 0,45%, η οποία όμως αντανακλάται σε μικρή αξία εισροών 1,015 εκατ. €.

Το Ενεργητικό πλέον κινείται σε υψηλά έτους, καταγράφοντας άνοδο 2,75% με παράλληλη θετική ροή μεριδίων 0,66% και εισροές που ανέρχονται σε 86,404 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοση η αγοράς των Α/Κ έκλεισε με υψηλά ημερήσια κέρδη 0,53%, καθώς οι 19 από τις 20 κατηγορίες κινήθηκαν ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,14%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,07% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1%.

Σημαντική κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων, μετά από μία ημέρα σχετικής ανάπαυλας. Την μεγαλύτερη αξία εκροών υπέστη η κατηγορία των Σύνθετων Α/Κ Ειδικού Τύπου με 10,153 εκατ. €.

Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε επισημάνει ότι η συμπεριφορά της εν λόγω κατηγορίας, με τις συνεχείς εκροές, προμήνυε εξελίξεις. Πράγματι, ο αριθμός των Α/Κ είναι πλέον κατά ένα λιγότερο (17 Α/Κ). Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε (για μη τυχόν στρέβλωση της αγοράς) ότι η κατανομή των προϊόντων στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι: EUROBANK AM με 13 Α/Κ, ALPHA AM με 3 Α/Κ και ΕΘΝΙΚΗ AM με 1 Α/Κ.

Παρατηρώντας εντός των ΑΕΔΑΚ και εντός των κατηγοριών διαφαίνεται ότι οι εκροές αυτές μάλλον μεταφέρθηκαν ως εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, που εχθές ήταν αξίας 10,215 εκατ. € και πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των Α/Κ της EUROBANK AM. Η κατηγορία θα έχει ενδιαφέρον παρατήρησης για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις. Σε εκροές ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,063 εκατ. €.

Αντίθετα, σημαντικές εισροές (πλην της προαναφερόμενης κατηγορίας των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,267 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 1,267 εκατ. €.

Αμείωτος ο ρυθμός εξαγορών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με χθεσινή αξία 188 χιλ €, ενώ αντιθέτως οριακές εισροές 88 χιλ. € για τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v