Άνοδος 0,16% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού οφείλεται τόσο στη θετική μέση απόδοση 0,18% του συνόλου της αγοράς, όσο και στην αύξηση των μεριδίων κατά 0,02%, που αντιστοιχούν σε μικρές εισροές αξίας 2,157 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 30/3/2017

Όλα δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα είναι το καλύτερο τρίμηνο που διανύει ο Θεσμός των Α/Κ από την περίοδο επιβολής των capital controls και έπειτα. Το συμπέρασμα αυτό απορρέει από το γεγονός της επιστροφής (δειλά-δειλά) των μεριδιούχων προς την αγορά των Α/Κ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεριδίων και τις εισροές κεφαλαίων.

Παρόμοια ήταν και η συμπεριφορά της αγοράς των Α/Κ στην διάρκεια της προτελευταίας εργάσιμης ημέρας του Μαρτίου. Το Ενεργητικό σημείωσε αισθητή άνοδο 0,16% και διαμορφώθηκε στα 6,609 δις €. Η ανοδική του κίνηση οφείλεται τόσο στη θετική μέση απόδοση 0,18% του συνόλου της αγοράς, όσο και στην αύξηση των μεριδίων κατά 0,02%, που αντιστοιχούν σε μικρές εισροές αξίας 2,157 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, οι 2 με αρνητικό και μία παρέμεινες αμετάβλητη. Τα υψηλότερα μέσα κέρδη καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,55%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,54% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,47%. Στον αντίποδα, μέση υποχώρηση καθαρών τιμών είχαν μόνον τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,30% και το ένα Ομολογιακά Α/Κ που δραστηριοποιείται σε Κρατικά Ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών.

Η επενδυτική συμπεριφορά των μεριδιούχων έλαβε χώρα σε όλες σχεδόν της κατηγορίες και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Σε αξία συμμετοχών ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 3,802 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 508 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 250 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, την υψηλότερη αξία εκροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,272 εκατ. €, τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,188 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 228 χιλ. €.

Κόπασαν οι ημερήσιες εξαγορές στα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, καθώς η αξία τους ανήλθε αθροιστικά, μόλις, στις 73 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v