Πτώση 0,03% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Την υψηλότερη μέση άνοδο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,36%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,21%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 31/3/2017

Οριακές απώλειες της τάξεως του -0,03% σημείωσε το Ενεργητικό των Α/Κ στη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Μαρτίου και διαμορφώθηκε στα 6,607 δις €. Ο ρυθμός μεταβολής μεριδίων ήταν μηδενικός, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εισροές κεφαλαίων αξίας 2,661 εκατ. €.

Ενώ οι 12 από τις 20 κατηγορίες Α/Κ κινήθηκαν με θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης, ο μέσος όρος εξέλιξης καθαρών τιμών του συνόλου της αγοράς παρέμεινε αμετάβλητος. Οι υπόλοιπες 6 κατηγορίες έκλεισαν πτωτικά και δύο παρέμεναν με μηδενική μέση ημερήσια απόδοση. Την υψηλότερη μέση άνοδο είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,36%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών και Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,21%. Σε μέση υποχώρηση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,69% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,45%.
Κινητικότητα εκ μέρους των επενδυτών υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ, δεν ήταν, όμως, υψηλής έντασης. Στο θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών τα μέγιστα συνέβαλλαν οι συμμετοχές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή αξίας 2,963 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 932 χιλ. € και στα Μικτά Α/Κ με 257 χιλ. €. Εισροές μετά από μακρύ χρονικό διάστημα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 186 χιλ. €.

Στον αντίποδα, τις περισσότερες εκροές κατέγραψαν τα A/K Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,287 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 237 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 163 χιλ. €.

Τελικά το α’ τρίμηνο του 2017 ήταν το καλύτερο για τον Θεσμό των Α/Κ από την ημερομηνία επιβολής των capital controls μέχρι σήμερα. Το Ενεργητικό έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 2,89%, με θετικό ρυθμό μεριδίων 0,68% και εισροές αξίας 91,221 εκατ. €. Την υψηλότερη αξία συμμετοχών είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 81,617 εκατ. €. Σε αντιδιαστολή, η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 65,671 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v