Οριακή υποχώρηση 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ ήταν μηδενική, παρά το γεγονός ότι οι 12 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 4/4/2017

Μικρή ανάπαυλα στην ανοδική κίνηση του Ενεργητικού, αλλά συνέχιση στη θετική ροή μεριδίων επεφύλαξε η χθεσινή μέρα στην αγορά των Α/Κ. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,628 δις €, σημειώνοντας ανεπαίσθητη υποχώρηση -0,02%. Εν αντιθέσει, τα μερίδια κινήθηκαν με αισθητή άνοδο 0,03% και αντιστοιχούν σε εισροές αξίας 3,259 εκατ. €.

Η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ ήταν μηδενική, παρά το γεγονός ότι οι 12 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,40% και ακολούθησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,20% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,16%. Σε επίσης στενό εύρος απωλειών κινήθηκαν οι κατηγορίες που σημείωσαν μέση υποχώρηση καθαρών τιμών. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,31%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,28% και τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,22%, έκλεισαν με την μεγαλύτερη μέση ημερήσια πτώση.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων δεν ήταν μεγάλης έντασης, κυριάρχησε, όμως, η ψυχολογία επένδυσης που οδήγησε σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Σημαντικές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,953 εκατ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,280 εκατ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 490 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 301 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, οι δύο κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους είχαν σωρευτικά τις περισσότερες εκροές: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 436 χιλ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 139 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 306 χιλ. €.

Τα υψηλότερα μερίδια αγοράς σε σχέση με το Ενεργητικό, έχουν διαμορφωθεί ως παρακάτω: τα Μικτά Α/Κ ηγούνται των κατηγοριών με 17,18% και έπονται τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 15,10%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 10,20% και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 10,02%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v