Οριακή άνοδος 0,02% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Mε οριακή άνοδο 0,02%, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,629 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 5/4/2017

Χωρίς εντάσεις ή ιδιαίτερες αυξομειώσεις στα μεγέθη του, έκλεισε η χθεσινή ημέρα, για τον Θεσμό των Α/Κ και διατήρησε το Ενεργητικό του στα υψηλά έτους. Αναλυτικότερα, με οριακή άνοδο 0,02%, τα υπό διαχείριση κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 6,629 δις €. Η μικρή αύξηση προήλθε εξ ολοκλήρου από αποδόσεις, καθώς παρά το γεγονός ότι τα μερίδια σημείωσαν έντονη θετική ροή κατά 0,07%, τελικά δεν υπήρξαν εισροές κεφαλαίων. Αντιθέτως, το συνολικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό, με αξία εξαγορών στα 2,314 εκατ. €.

Από την έναρξη του έτους, η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού ποσοστιαία αγγίζει το 3,24%, η αυξητική κίνηση των μεριδίων κυμαίνεται στο 0,92% και οι εισροές κεφαλαίων αγγίζουν πλέον τα 111,952 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης δεν υπήρξαν, επίσης, ιδιαίτερες συγκινήσεις: οι 9 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με απώλειες και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Τα μέσα ποσοστά κυμάνθηκαν σε στενό εύρος και το τελικό πρόσημο της αγοράς ήταν οριακό 0,04% «προς τα επάνω». Σε μέση ανοδική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,03%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,46% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,37%. Στον αντίποδα, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,64% είχαν τις υψηλότερες μέσες απώλειες και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή, με -0,28%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών των Α/Κ. Οι σημαντικές εξαγορές αξίας 8,944 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, ήταν αυτές που ουσιαστικά οδήγησαν στο αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Εκροές, επίσης, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών αξίας 267 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,502 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,384 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 740 χιλ. €.

Συνδυασμένες συμμετοχές, μετά από μακρύ χρονικό διάστημα, είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 208 και 206 χιλ. €, αντιστοίχως,

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v