Οριακή πτώση στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Τετάρτη

Την Τετάρτη, η αγορά των Α/Κ σημείωσε οριακή διόρθωση της τάξεως του -0,03% και διαμορφώθηκε στα 6,694 δις €.

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 11/4/2017

Δεν τα κατάφερε ο Θεσμός των Α/Κ να υπερβεί σε αξία υπό διαχείριση κεφαλαίων τα 6,7 δις €, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Αντιθέτως, μετά από συνεχιζόμενες ανοδικές κινήσεις του Ενεργητικού, την Τετάρτη, η αγορά των Α/Κ σημείωσε οριακή διόρθωση της τάξεως του -0,03% και διαμορφώθηκε στα 6,694 δις €. Η μείωση των μεριδίων κινήθηκε στα ίδια ποσοστά, αλλά παρότι χαρακτηρίζεται ως αισθητή, δεν αντιστοιχεί σε αξιόλογο μέγεθος εκροών, οι οποίες ανήλθαν μόλις σε 644 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά των Α/Κ, έκλεισε ομοίως οριακά πτωτικά κατά -0,11%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 σημείωσαν μέση υποχώρηση καθαρών τιμών, οι 4 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το εύρος των αποδόσεων, είτε θετικών, είτε αρνητικών, κινήθηκε σε πολύ στενά όρια. Σε μέσο πτωτικό πρόσημο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,53%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,35% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,29%. Οι 4 κατηγορίες που είχαν κέρδη περιορίστηκαν σε εύρος ποσοστών, από 0,01% (Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης) έως και 0,29% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των Α/Κ, όχι όμως ιδιαίτερης έντασης. Την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,495 εκατ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 430 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 406 χιλ. € (σε αντιδιαστολή, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν οριακές εξαγορές αξίας 99 χιλ. €).

Τις μεγαλύτερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,874 εκατ. €. Στην συγκεκριμένη κατηγορία θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και στη συμπεριφορά της, μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στο θέμα της αξιολόγησης. Σε αξία εξαγορών ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 385 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 256 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v