Οριακές απώλειες για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η χθεσινή ημέρα για τον Θεσμό των Α/Κ, χαρακτηρίσθηκε από σχετική αδράνεια και, ίσως, τον υψηλότερο βαθμό απουσίας συναλλακτικής δραστηριότητας των τελευταίων 20 μηνών.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 20/4/2017

Νευρικότητα και στασιμότητα κυριάρχησε την εβδομάδα που διανύσαμε, τόσο στις αγορές όσο και στους επενδυτές, έναντι των εξελίξεων στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η χθεσινή ημέρα για τον Θεσμό των Α/Κ, χαρακτηρίσθηκε από σχετική αδράνεια και, ίσως, τον υψηλότερο βαθμό απουσίας συναλλακτικής δραστηριότητας των τελευταίων 20 μηνών.

Η αντανάκλαση των παραπάνω στο Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ, μεταφράζεται με οριακές απώλειες -0,05%, που το διαμόρφωσαν στα 6,678 δις €. Σε αντιδιαστολή ο αυξητικός ρυθμός των μεριδίων κατά 0,01%, αντιστοιχεί σε οριακές εισροές αξίας 702 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, η ανομοιογένεια των διαφόρων κατηγοριών εξισορρόπησε κέρδη και ζημίες, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόσημο της αγοράς να είναι σχεδόν μηδενικό (-0,01%). Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με μέσες απώλειες καθαρών τιμών, οι 6 ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο θετικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,46%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,43% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,25%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη μέση πτώση είχαν τα Μετοχικά/Κ Ελλάδας με -0,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,18% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,12%.

Παρά τη στάση αναμονής των μεριδιούχων, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν – έστω και ανεπαίσθητα – ανοδικό. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 929 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 455 χιλ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 367 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 311 χιλ. €.

Υπήρξε σχετική αδράνεια εκ μέρους των πωλητών, οπότε η αξία των εκροών δεν ήταν μεγάλη. Ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 977 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 121 χιλ. €. Όμοια συμπεριφορά και στα Ομολογιακά Α/Κ και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με μικρής αξίας εξαγορές σε σχέση με το μέγεθός τους, που ανήλθε σε, μόλις, 151 και 73 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v