Πτώση 0,31% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη 18/4/2017

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια υπέστησαν αισθητή πτώση της τάξεως του -0,31% και διαμορφώθηκαν στα 6,680 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 18/4/2017

Πλήθος παραγόντων (εξωγενών και ενδογενών) αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την αγορά των Α/Κ στο άμεσο βραχυπρόθεσμο διάστημα: εαρινή σύνοδος ΔΝΤ, ανακοίνωση Βρετανικών εκλογών, Γαλλικές εκλογές, γεωπολιτικές αναταράξεις, ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, πλεόνασμα – είναι μερικά από τα δρώμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και την εύλογη νευρικότητα των επενδυτών, οδήγησαν την αξία του Ενεργητικού του Θεσμού των Α/Κ σε υποχώρηση κάτω των 6,7 δις € (άλλωστε ξεπέρασε αυτά τα επίπεδα μόλις για δύο εργάσιμες ημέρες).

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα υπό διαχείριση κεφάλαια υπέστησαν αισθητή πτώση της τάξεως του -0,31% και διαμορφώθηκαν στα 6,680 δις €. Αιτία αυτής της υποχώρησης ήταν οι αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ και κυρίως των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους.

Η μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ ήταν αρνητική κατά -0,33%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες οι 16 έκλεισαν με απώλειες, οι 2 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,86%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,84% και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,75%. Θετική μέση εξέλιξη καθαρών τιμών κατά 0,15% για το ένα Ομολογιακά Α/Κ που επενδύει σε ανάλογους Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών και για τα 3 Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,11%.

Θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεριδίων ήταν και πάλι αυξητικός κατά 0,02%. Η ανοδική, αυτή, ροή αντιστοιχεί σε ημερήσιες εισροές αξίας 3,848 εκατ. €. Η ψυχολογία των μεριδιούχων χαρακτηρίστηκε (για ακόμη μία ημέρα) με διάθεση επένδυσης, η οποία οδήγησε στο θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Ουσιαστικά οι εξαγορές απουσίασαν, γεγονός που απορρέει από την παρατήρηση ότι τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν την υψηλότερη αξία εκροών με, μόλις, 151 χιλ. €.

Σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,462 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 717 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 279 χιλ. €. Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν εισροές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αξίας 120 χιλ. €.

Το εκρηκτικό μείγμα των γεγονότων των επόμενων ημερών, μας οδηγεί σε έντονη παρατήρηση της επενδυτικής συμπεριφοράς των μεριδιούχων στο άμεσο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v