Οριακή άνοδος 0,03% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,03%, που αντιστοιχεί σε απόλυτη αξία, μόλις, ένα εκατ. €, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,682 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 19/4/2017

Σε ευθεία, σχεδόν, γραμμή κινήθηκε η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης. Με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,03%, που αντιστοιχεί σε απόλυτη αξία, μόλις, ένα εκατ. €, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,682 δις €. Αμετάβλητος παρέμεινε ο ρυθμός των μεριδίων, ενώ το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ανεπαίσθητα αρνητικό κατά 399 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο ήταν πτωτικό κατά -0,14%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με μέσες απώλειες καθαρών τιμών, οι 5 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Ουσιαστικά, μόνον, οι κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους σημείωσαν κέρδη και ήταν το «ανάχωμα» σε τυχόν περαιτέρω υποχώρηση του Ενεργητικού (λόγω του υψηλού μεριδίου αγοράς τους). Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,24%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,15% και τα Μικτά Α/Κ με 0,13%, ήταν οι κατηγορίες που είχαν θετική μέση απόδοση. Στον αντίποδα, σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,77%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,62% και τα 13 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,36%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή και η συμπεριφορά τους δείχνει μία στάση αναμονής έναντι των – σε εξέλιξη - εσωτερικών και εξωτερικών γεγονότων. Την μεγαλύτερη αξία εξαγορών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 2,013 εκατ. €. Σε αντιδιαστολή, μικρής αξίας εισροές σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 788 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 381 χιλ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 349 χιλ. €.

Από την αρχή του έτους, ο συνδυασμός εισροών/εκροών και οι αποδόσεις των Α/Κ, έχουν διαμορφώσει τα υψηλότερα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού, όπως παρακάτω: Μικτά Α/Κ με 17,34%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 14,85%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 10,29%. Στη διάρκεια του έτους, η πιο κερδισμένη σε μερίδιο αγοράς κατηγορία (λόγω υψηλών εισροών) είναι τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, που πλέον τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ανέρχονται στο 6,71% του συνολικού Ενεργητικού

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v