Άνοδος 0,55% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τη Δευτέρα

Έντονη άνοδος του Ενεργητικού κατά 0,55%, που το «εκτίναξε» στα 6,719 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 24/4/2017

Με το «πιο πλατύ της» χαμόγελο υποδέχτηκε ο Θεσμός των Α/Κ το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών και τις εξελίξεις τις συνόδου του ΔΝΤ: έντονη άνοδος του Ενεργητικού κατά 0,55%, που το «εκτίναξε» στα 6,719 δις €.

Η συγκεκριμένη αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι η υψηλότερη εντός του 2017 και η θετική της ροή έναντι των αρχών του έτους ανέρχεται πλέον σε 4,63%. Ο ημερήσιος ρυθμός μεριδίων ήταν αρνητικός κατά -0,01%, αντιστοιχεί όμως σε αμελητέα αξία εκροών, μόλις, της τάξεως των 193 χιλ. €

Το ανοδικό ξέσπασμα του Ενεργητικού οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις αποδόσεις και ειδικότερα των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους. Η μέση απόδοσης της αγοράς των Α/Κ έκλεισε θετικά κατά 0,37%, καθώς οι 10 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ είχαν κέρδη, οι 9 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Παρατηρώντας τις αποδόσεις των διαφόρων κατηγοριών, γίνεται ξεκάθαρη η επίδραση της ενίσχυσης του € έναντι των υπολοίπων νομισμάτων και ειδικότερα σε σχέση με το $.

Σε μέσο ανοδικό πρόσημο εξέλιξης καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,71%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,64% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,49%. Στον αντίποδα, τις περισσότερες μέσες απώλειες είχαν τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,63%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,40% και τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή, με -0,38%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν χαμηλή, η δε συναλλακτική αξία εντός των κατηγοριών των Α/Κ, ίσως ήταν και η μικρότερη του έτους. Σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 502 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 398 χιλ. €. Σε αντιδιαστολή, τις υψηλότερες εισροές είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 644 χιλ. €, και τα Μικτά Α/Κ με 237 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν οριακές εκροές, αξίας 159 και 31 χιλ. €, αντιστοίχως.

Η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων θα γίνει πιο ξεκάθαρη τις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v