Οριακή άνοδος 0,05% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Tο Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,682 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν αυξητικός κατά 0,02% και αντιστοιχεί σε μικρές εισροές αξίας 1,369 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 21/4/2017

Η Παρασκευή είχε ακριβώς όμοια χαρακτηριστικά (εύλογο ήταν άλλωστε) με τις προηγούμενες 3 ημέρες της μετά-πασχαλινής εβδομάδας: νευρικότητα και στάση αναμονής έναντι των εξελίξεων και κυρίως των Γαλλικών εκλογών.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,05% και διαμορφώθηκε στα 6,682 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν αυξητικός κατά 0,02% και αντιστοιχεί σε μικρές εισροές αξίας 1,369 εκατ. €.

Το μέσο πρόσημο της αγοράς των Α/Κ ήταν θετικό κατά 0,12%, καθώς οι 16 από τις 20 κατηγορίες έκλεισαν με κέρδη, οι 3 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Το υψηλότερο μέσο ανοδικό πρόσημο κερδών σημείωσαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,49%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,26% και τα 2 Μετοχικά Αμερικής, μαζί με τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη, με 0,22%. Στον αντίποδα, οι 3 κατηγορίες με τις μέσες απώλειες καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,35%, τα Μικτά Α/Κ με -0,05% και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,03%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων παρότι δεν ήταν ιδιαίτερης έντασης, είχε θετική ψυχολογία επένδυσης, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών να κλείσει ανοδικό. Σε αξία εισροών ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 616 χιλ. €, τα Funds of Funds Μικτά με 580 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Αγορών με 365 χιλ. €. Συμμετοχές αξίας 189 χιλ. € είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (έναντι αμελητέων εκροών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 30 χιλ. €).

Η αξία των εξαγορασθέντων μεριδίων κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου υπέστησαν τις περισσότερες εκροές με 615 χιλ € και – μόλις – 74 χιλ. €, αντιστοίχως.

Καθώς την ώρα που γράφουμε το σχόλιο γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών και τα διάφορα συμπεράσματα από την Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς επίσης και το ράλι των αγορών των αγορών που επακολούθησε, αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τα στατιστικά της Δευτέρας για τον Θεσμό των Α/Κ και την θετική επίδραση που θα προκύψει στο Ενεργητικό αυτών.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v