Άνοδος 0,19% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Μοναδικός αρωγός της ανόδου ήταν οι αποδόσεις των Α/Κ και κυρίως των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 25/4/2017

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2017 «αναρριχήθηκε» το Ενεργητικό των Α/Κ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς σημείωσε θετικό ρυθμό 0,19% και διαμορφώθηκε στα 6,731 δις €. Μοναδικός αρωγός της ανόδου ήταν οι αποδόσεις των Α/Κ και κυρίως των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα σε Ελληνικούς τίτλους. Πράγματι, τα μερίδια υπέστησαν έντονη ημερήσια υποχώρηση 0,19% και αντιστοιχούν σε υψηλές εκροές της τάξεως των 7,359 εκατ. €.

Η μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς των Α/Κ κυμάνθηκε στο 0,35%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες οι 12 έκλεισαν με κέρδη, οι 7 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση θετική εξέλιξη καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,80%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,77% και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,68%. Στον αντίποδα, οι κατηγορίες που σημείωσαν μέση πτώση κινήθηκαν σε στενό εύρος: από -0,23% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών) έως και -0,01% (Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας).

Η συναλλακτική δραστηριότητα εκ μέρους των μεριδιούχων ήταν έντονη, αλλά η αρνητική (μετά από αρκετό χρονικό διάστημα) διάθεση επένδυσης οδήγησε σε σημαντικές ρευστοποιήσεις και σε υψηλή αξία εκροών. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός, ότι ανεκτή αξία εισροών είχαν μόνον τα Μικτά Α/Κ με 158 χιλ,€ (ποσό ιδιαίτερα μικρό για το μέγεθος της κατηγορίας).

Η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,471 εκατ. € και στα συγγενή Α/Κ Βραχ. Διάρκειας με 2,359 εκατ. €. Σημαντικής έντασης απώλειες μεριδίων είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με -0,28% και εκροές αξίας 1,021 εκατ. €. Ομοίως και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με πτωτικό ρυθμό μεριδίων -0,04% και εκροές 1,012 εκατ. €.

Οριακές εισροές για τα Μετοχικά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας συνολικής αξίας 46 χιλ € (εκ διαμέτρου αντίθετη συμπεριφορά με το Μετοχικά Α/Κ Δείκτη που είχαν εξαγορές 350 χιλ. €).

Η εκτίμησή μας ως προς την συμπεριφορά των μεριδιούχων σε συνδυασμό με τυχόν θετική τελική έκβαση της αξιολόγησης είναι σημαντικές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας έναντι εισροών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Το ζητούμενο είναι πως θα κινηθούν οι επενδυτές σε σχέση με τα Μετοχικά και Ομολογιακά/Κ Ελλάδας, καθώς επίσης και τα Μικτά Α/Κ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v