Σε υψηλό έτους το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06%, που το διαμόρφωσε στα 6,748 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 27/4/2017

Νηνεμία, σε όλα σχεδόν τα μεγέθη της αγοράς των Α/Κ, επικράτησε στη διάρκεια της Πέμπτης. Όμως, παρά το γεγονός της χαμηλής μεταβλητότητας στις αποδόσεις και της μικρής κινητικότητας των μεριδιούχων, το Ενεργητικό έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,06%, που το διαμόρφωσε στα 6,748 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν με πτωτικό ρυθμό της τάξεως του -0,02% (για τρίτη συνεχόμενη ημέρα), αλλά αντιστοιχούν σε αμελητέα αξία εξαγορών, μόλις 340 χιλ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς έκλεισε ελάχιστα «προς τα επάνω», με πρόσημο 0,03%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 14 επέτυχαν κέρδη, οι 5 απώλειες, ενώ μία παρέμεινε αμετάβλητη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μέσες αποδόσεις κινήθηκαν σε πολύ «στενά» επίπεδα: από -0,17% (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης και Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών) έως και 0,21% (Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών).

Μικτή ήταν η επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων, η οποία ουσιαστικά εξισορρόπησε τις αντίρροπες αξίες συμμετοχών και εξαγορών. Τις υψηλότερες εκροές σημείωσαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,349 εκατ. €.

Αν συνυπολογίσουμε την νέες εξαγορές στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 185 χιλ €, καταλήγουμε στο ερώτημα: τελικά οι μεριδιούχοι συνεχίζουν να δείχνουν «πλάτη τους» στους Ελληνικούς τίτλους, ή να διακρατούν τα φετινά κέρδη (χωρίς να εμπιστεύονται τυχόν περαιτέρω θετική κίνηση). Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας δώσει την απάντηση.

Σε εκροές ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 796 χιλ € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 486 χιλ. € (σημαντική αξία εξαγορών για τρίτη συνεχόμενη ημέρα).

Σε αντιδιαστολή, έντονες εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 2,096 εκατ. €. Σε απόσταση, ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 368 χιλ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 173 χιλ. €.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ, από την αρχή του έτους, κινούνται πλέον θετικά κατά 5,09%. Η συνεισφορά των μεριδίων στην ανοδική κίνηση είναι 0,80% και αντιστοιχεί σε συμμετοχές αξίας 121,283 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v