Αρνητικό ρεκόρ για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Οι παρατηρήσεις μας τους τελευταίους επτά μήνες, ότι ο όγκος των εκροών ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, με αποτέλεσμα ο Θεσμός των Α/Κ να είναι πολύ ευάλωτος στις διαθέσεις των αγορών δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 31/1/2017

Ενώ, ο πρώτος μήνας του έτους ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, τελικά έκλεισε με ένα αρνητικό ρεκόρ: το συνολικό Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,331 δις €, όπου είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την επιβολή των capital controls μέχρι σήμερα.

Οι παρατηρήσεις μας τους τελευταίους επτά μήνες, ότι ο όγκος των εκροών ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, με αποτέλεσμα ο Θεσμός των Α/Κ να είναι πολύ ευάλωτος στις διαθέσεις των αγορών δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Μάλιστα, το αρνητικό ρεκόρ της περιόδου καταγράφηκε μόλις σε τρεις εργάσιμες ημέρες, καθώς οι κατηγορίες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα Ελληνικά δρώμενα και αποτελούν των 1/3 των υπό διαχείριση υπέστησαν απότομη υποχώρηση καθαρών τιμών.

Κρατάμε ως ενθαρρυντικό το στοιχείο ότι ο μήνας που διανύσαμε, ήταν ο πρώτος που κατέγραψε εισροές κεφαλαίων αξίας 28,331 εκατ., για το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός, όμως, αυτό, το συνολικό Ενεργητικό καταγράφει απώλειες -1,41% σε σχέση με τα τέλη του 2016.

Με εισροές αξίας 1,718 εκατ. €, έκλεισε και η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου. Δεν ήταν όμως αρκετές έτσι ώστε να απορροφήσουν τις αρνητικές αποδόσεις και εύλογα το Ενεργητικό κατέγραψε ημερήσια πτώση -0,42%. Οι 19 από τις 20 κατηγορίες είχαν πτωτικό πρόσημο και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Η μέση υποχώρηση της αγοράς των Α/Κ κινήθηκε περί του -0,58% και οι κατηγορίες των Α/Κ που επηρέασαν περισσότερο ως προς το αρνητικό πρόσημο ήταν: τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,32%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,22% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,17%.

Το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται κυρίως στην αξία αγορασθέντων μεριδίων στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,056 εκατ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 482 χιλ. €. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 547 χιλ. € (στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας οι εξαγορές ήταν συγκρατημένες) και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 421 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v