Πτώση 0,81% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ σημείωσε σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -0,81% και να διαμορφωθεί στα €6,428 δισ..

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 30/1/2017

Ο πρώτος μήνας τους έτους είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τον Θεσμό των Α/Κ σε πολλαπλά επίπεδα. Δυστυχώς όμως, τα τελευταία γεγονότα ως προς την πορεία της Ελληνικής αξιολόγησης δείχνουν να χαλούν την πολύ καλή εικόνα. Υπενθυμίζουμε, ότι το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Ελληνική κεφαλαιαγορά, οπότε η οποιαδήποτε θετική ή αρνητική εξέλιξη έχει έντονο αντίκτυπο στο Θεσμό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν την Παρασκευή, το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ να υποστεί σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -0,81% και να διαμορφωθεί στα 6,428 δισ. €. Η πτωτική του πορεία, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αρνητικές αποδόσεις, καθώς η υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,02% δεν μεταφράζεται σε εκροές κεφαλαίων. Αντίθετα, μάλιστα υπήρξαν μικρές εισροές συνολικής αξίας 1,919 εκατ. €. Από όσο δείχνουν οι εξελίξεις το γεγονός των εισροών θα είναι τελικά η θετική παρακαταθήκη του Ιανουαρίου.

Σε επίπεδο αποδόσεων, η αγορά των Α/Κ κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς οι 14 από τις 20 κατηγορίες είχαν φθίνουσα πορεία εξέλιξη καθαρών τιμών. Υψηλές οι μέσες απώλειες για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -3,06%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,98%, τα Μικτά Α/Κ με -1,44% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -1,17%. Οι αυξομειώσεις στις αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται στις αγορές του εξωτερικό δεν ήταν έντονες. Ξεχώρισαν σε θετική μέση απόδοση τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,62%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν αισθητή στις περισσότερες κατηγορίες Α/Κ και τελικά κατέληξε σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Εκροές για τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 663 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 285 χιλ. €. Σε αξία αγορασθέντων μεριδίων ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,075 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 667 χιλ. € και τα Μικτά Α/Κ με 527 χιλ. €.

Αισθητές εκροές για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 420 χιλ. €, ενώ αντιθέτως εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας αξίας 215 χιλ. €.

Τα επενδυτικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά ένα, καθώς ο αριθμός των Α/Κ μεταβλήθηκε από 268 σε 269.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v