Πτώση 1,1% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς υπέστη σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -1,10% και διαμορφώθηκε στα €6,357 δισ..

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 30/1/2017

Ως πλέον ιδιαίτερα κακή ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η Δευτέρα, 30 Ιαν. για τον Θεσμό των Α/Κ. Το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς υπέστη σημαντική υποχώρηση της τάξεως του -1,10% και διαμορφώθηκε στα 6,357 δισ. €.

Σημαντικό και συνάμα ανησυχητικό το γεγονός ότι διασπάστηκε προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο των 6,400 δις €. Στη διάρκεια του 2016, το όριο αυτό «άντεξε» από τον Μάρτιο και μετά, παρά το γεγονός ότι οι εκροές κεφαλαίων ξεπέρασαν το 1 δις €. Υπενθυμίζουμε ότι, μόνον περί της 11ης Φεβρουαρίου του 2016, το Ενεργητικό είχε αγγίξει και πάλι αυτά τα επίπεδα, λόγω της υψηλής πτώσης των μετοχικών τίτλων σε παγκόσμιο επίπεδο, που είχε κυμανθεί σε ποσοστά άνω του 15%.

Το μόνο ενθαρρυντικό γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η άνοδος των μεριδίων κατά 0,04% που αντιστοιχεί σε εισροές αξίας 2,049 εκατ. €. Το ερώτημα είναι αν η βραχυπρόθεσμη αντιστροφή του κλίματος, διακόψει τελικά την ροή των εισροών, που παρατηρήθηκε τον Ιαν., δηλαδή για πρώτη φορά μετά την επιβολή των capital controls. Από την έναρξη του έτους το Ενεργητικό γύρισε πλέον σε αρνητικά επίπεδα (στο -0,10%), αλλά με θετική εξέλιξη των μεριδίων κατά 0,33%, που αντιστοιχούν σε εισροές αξίας 26,613 εκατ. €.

Μόνον 3 κατηγορίες, από τις 20, έκλεισαν με θετική απόδοση, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση της αγοράς να είναι αισθητά αρνητική, με ποσοστό -0,68%. Αρνητικοί πρωταγωνιστές, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα Α/Κ που σχετίζονται με τα δρώμενα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Μέσες απώλειες στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -2,79%, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -2,31%, στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -1,96% και στα Μικτά Α/Κ με -1,83%. Οι εν λόγω κατηγορίες αποτελούν το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων, οπότε η πίεση στο Ενεργητικό είναι εύλογα αναμενόμενη.

Οι κατηγορίες με θετικό μέσο πρόσημο ήταν τα Funds of Funds Ομολογιακά με 0,10%, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης μ ε0,07% και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 0,04%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v