Πτώση 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Την υψηλότερη αρνητική μέση απόδοση σημείωσαν τα Διεθνή Μετοχικά Α/Κ με -0,42% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,31%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 25/8/2016

Οι αρνητικές μέσες αποδόσεις όλων των κατηγοριών των Α/Κ – πλην μίας – και η οριακή υποχώρηση των μεριδίων κατά –0,01% επέδρασαν αισθητά αρνητικά στο συνολικό Ενεργητικό, που υποχώρησε κατά -0,13% και έκλεισε στα 6,514 δις €.

Η αναμονή των αγορών της ομιλίας Yellen στο Jackson Hall την Παρασκευή σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει η FED ως προς τα Αμερικάνικα επιτόκια, παράλληλα με τις ανησυχίες για την Πορτογαλία και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες οδήγησε σε μικρή διόρθωση τις διεθνείς μετοχικές και ομολογιακές αγορές που αντικατοπτρίστηκε στην αγορά των Α/Κ.

Την υψηλότερη αρνητική μέση απόδοση σημείωσαν τα Διεθνή Μετοχικά Α/Κ με -0,42% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,31%. Ειδικότερα ως προς τη δεύτερη κατηγορία τείνουμε να παρατηρήσουμε ότι η συναλλακτική αδιαφορία σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου ως προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει επιδράσει έντονα αρνητικά στην ανάλογη κατηγορία Α/Κ.

Στον μήνα που διανύουμε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 571,33 μ. (29/7) και 565,83 μ. (25/8) που σημαίνει απώλειες -0,96%. Οι ανάλογες απώλειες για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είναι -1,12%.

Επίσης από τις 18 τελευταίες συνεδριάσεις είχαμε 10 θετικές και 8 αρνητικές, οι οποίες κινήθηκαν σε στενό εύρος, από τα χαμηλά των 551,83 μ. (2/8) έως και τα υψηλά των 576,12 μ. (12/8). Δυστυχώς η εικόνα αδιαφορίας προέτρεψε τους μεριδιούχους/επενδυτές της εν λόγω κατηγορίας να προβούν σε υψηλές εξαγορές μεριδίων -0,29% που αντιστοιχούν σε αξία εκροών αξίας 1,418 εκατ. €.

Αυτή η συμπεριφορά μεταφράζεται ως κακή εικόνα για τα τωρινά επίπεδα του Γενικού Δείκτη και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Δυστυχώς στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε με μεγαλύτερη ευκολία εάν παρατηρήσουμε:

α) την συμπεριφορά στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αφού οι εκροές κεφαλαίων ήταν στο ίδιο διάστημα αξίας 533 χιλ. €, με την κατηγορία να έχει θετική μέση απόδοση 0,80%, και β) όταν οι ανάλογες κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Διεθνή Ομόλογα είχαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v