Πτώση 0,28% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφάλαιων την Παρασκευή

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 19/8/2016

Στο σχόλιό μας στις 17/8 είχαμε επισημάνει: «είναι εύλογο λοιπόν να θέλουμε να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά της αγοράς, αλλά και τη συναλλακτική δραστηριότητα σε τυχόν περιόδους διόρθωσης των διεθνών κεφαλαιαγορών», όπως βέβαια και της ελληνικής αγοράς.

Η Παρασκευή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ημέρα παράδειγμα» του τι μπορεί να συμβεί στον Θεσμό των Α/Κ σε γενική διόρθωση: με συναλλακτική δραστηριότητα σχεδόν μηδενική των μεριδιούχων/επενδυτών, το συνολικό Ενεργητικό σημείωσε έντονη πτώση της τάξεως του -0,28% (οι οριακές απώλειες των μεριδίων κατά -0,01% αντιστοιχούν μόλις σε 309 χιλ. €).

Παρατηρούμε, επίσης, ότι οι απώλειες Ενεργητικού των κατηγοριών των Α/Κ που επενδύουν σε μετοχικούς τίτλους του εξωτερικού ήταν σχετικά πιο ήπιες, οπότε αναλογιζόμαστε πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η συνολική υποχώρηση, καθώς θα έρχονταν να προστεθούν σε αυτές των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας. Πράγματι, οι απώλειες του Χ.Α. την Παρασκευή κατά -1,91% αντικατοπτρίστηκαν στα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με μέση αρνητική απόδοση -1,63% και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,52%. Φυσικά η μείωση του Ενεργητικού τους ήταν ανάλογη, λόγω μη θετικής συναλλακτικότητας.

Παράλληλα η έντονη πτώση των Μικτών Α/Κ σε σχεδόν ισόποση ποσοστιαία μεταβολή κατά -0,51% σε μέση απόδοση και Ενεργητικό, οδήγησαν την αγορά των Α/Κ σε αυτή την ισχυρή πίεση. Κατάσταση απολύτως φυσιολογική αφού οι τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες αποτελούν το 25,6% του συνόλου των κεφαλαίων υπό διαχείριση στον Θεσμό, με τα μεν Μικτά Α/Κ να έχουν μερίδιο αγοράς 15,95% (2η από τις 21 υποκατηγορίες) και τα δε Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 9,26% (4η από τις 21 υποκατηγορίες). Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, που είναι η 6η υποκατηγορία σε μερίδιο αγοράς, έκλεισαν με θετικό πρόσημο Ενεργητικού 0,07% λόγω σχεδόν αντίστοιχης θετικής μέσης απόδοσης.

Σε επίπεδο εισροών-εκροών το αρνητικό πρόσημο μετριάστηκε καθώς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων υπερκέρασαν με εισροές αξίας 1,347 εκατ. € τις εκροές της αντίστοιχης κατηγορίας Βραχ. Διάρκειας, που ήταν αξίας 1,016 εκατ. € Δυστυχώς οι υπόλοιπες κατηγορίες σχεδόν στο σύνολό τους είχαν εκροές, έστω και μικρές.
Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι πλέον το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς ξεπέρασε από την αρχή του έτους σε απώλειες το -10% με υποχώρηση μεριδίων της τάξεως του -8,89%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v