Πτώση 0,29% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η μείωση προήλθε τόσο από αρνητικές μέσες αποδόσεις στο σύνολο σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ, όσο και στις απώλειες μεριδίων κατά -0,03%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 16/8/2016

Από τις αρχές του Ιουλίου που σχολιάζουμε την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων αναφέρουμε τη μικρή κινητικότητα των μεριδιούχων/επενδυτών καθώς και τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των μεριδίων.

Είναι εύλογο λοιπόν να θέλουμε να παρατηρήσουμε την συμπεριφορά της αγοράς, αλλά και τη συναλλακτική δραστηριότητα σε τυχόν περιόδους διόρθωσης των διεθνών κεφαλαιαγορών. Και τούτο διότι το συνολικό Ενεργητικό βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία του Θεσμού της Ελληνικής αγοράς Α/Κ και τυχόν περαιτέρω μείωσή του, με παράλληλη μείωση μεριδίων, θα δημιουργήσει πιθανή "ασφυξία" και ερωτηματικά ως προς την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Ημέρα διόρθωσης, λοιπόν, στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές σε μετοχές και ομόλογα και ανάλογη αποτύπωση στο συνολικό Ενεργητικού, που κινήθηκε πτωτικά κατά -0,29%. Η μείωση αυτή προήλθε τόσο από αρνητικές μέσες αποδόσεις στο σύνολο σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ, όσο και στις απώλειες μεριδίων κατά -0,03%.

Αργός ο πτωτικός ρυθμός των εξαγορών, αλλά δυστυχώς συνεχιζόμενος σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου. Οι χθεσινές εκροές κεφαλαίων ανήλθαν σε 1,766 εκατ. € και προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εκροές αξίας 2,048 εκατ. ε και τα Fund of Funds Μετοχικά με 213 χιλ. €. Θετικός ρυθμός εισροών στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 529 χιλ. € και στα Fund of Funds Μικτά με 152 χιλ. €.

Τις υψηλότερες αρνητικές μέσες αποδόσεις κατέγραψαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,42%, τα Διεθνή Μετοχικά Α/Κ με -1,11% και τα Μετοχικά Α/Κ Ανεπτυγμένων Αγορών με -0,97% (οι εν λόγω κατηγορίες επηρεάστηκαν σημαντικά όχι μόνον από την πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, αλλά και από την ισοτιμία € έναντι των υπολοίπων νομισμάτων). Οι απώλειες των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας ήταν πιο συγκρατημένες στο -0,41%.

Υψηλές απώλειες στο σύνολο σχεδόν των Ομολογιακών Α/Κ με εύρος από -0,29% έως και -0,59% (κυρίως λόγω των κρατικών ομολόγων), ενώ τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας κινήθηκαν θετικά κατά 0,07%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v