Aπώλειες 3,61% για τα τέσσερα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη

Tις υψηλότερες απώλειες Ενεργητικού υπέστησαν οι υποκατηγορίες που αφορούν τα Μετοχικά Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό χρηματιστήριο.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 2/8/2016

Όπως ακριβώς έχουμε επισημάνει στο σύνολο σχεδόν των σχολιασμών μας η αδράνεια των μεριδιούχων/επενδυτών αφήνει τον Θεσμό της Ελληνικής Αγοράς των Α/Κ "έρμαιο" στις διαθέσεις των κεφαλαιαγορών (οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την αδράνεια δεν είναι του παρόντος σχολίου).

Ακριβώς αυτό απεικονίζει ο σημερινός πίνακας, ο οποίος αναφέρεται σε μία κακή ημέρα των διεθνών κεφαλαιαγορών, λόγω των πιέσεων των τραπεζικών μετοχών. Μία κακή ημέρα τόσο σε επίπεδο μετοχικών, όσο και σε επίπεδο ομολογιακών τίτλων. Πράγματι, μία τέτοια συμπεριφορά σπανίζει στην αγορά των Α/Κ καθώς: όλες οι υποκατηγορίες ανεξαιρέτως έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο Ενεργητικού, ημερήσιας μέσης απόδοσης και μεριδίων (ως προς τα μερίδια όπου δεν υπήρξε πρόσημο εξαγορών, υπήρξε μηδενική συμπεριφορά αδράνειας).

Αναλυτικότερα, τις υψηλότερες απώλειες Ενεργητικού υπέστησαν οι υποκατηγορίες που αφορούν τα Μετοχικά Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό χρηματιστήριο: απώλειες 3,61% για τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με παράλληλη αρνητική μέση ημερήσια απόδοση 3,16% και μειωμένο Ενεργητικό κατά 2,56% για τα 30 Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με ανάλογη αρνητική μέση απόδοση 2,71%. Και οι δύο προαναφερόμενες υποκατηγορίες υπέστησαν οριακές απώλειες μεριδίων, όπως και των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων αγορών, που ακολούθησε τόσο σε απώλειες Ενεργητικού όσο και μέσης ημερήσιας απόδοσης με 1,51% και 1,26% αντιστοίχως.

Σε έντονα πτωτικό ρυθμό Ενεργητικού της τάξεως του 1,20% κινήθηκε η κατηγορία των Μικτών Α/Κ, τονίζοντας με αυτή τη συμπεριφορά τον βαθμό εξάρτησής της από την κινητικότητα των μετοχικών και ομολογιακών Ελληνικών τίτλων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι αυτή η κατηγορία που σε μέγεθος Ενεργητικού και σε μερίδιο αγοράς είναι η 3η στην Ελληνική αγορά των Α/Κ με ποσοστό 15,81% να παρουσιάζει μηδενική κινητικότητα μεριδιούχων.

Σε μία τόσο κακή ημέρα, οι εκροές αξίας 1,604 εκατ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας ενώ τείνουν να είναι άνευ σημασίας από πλευράς ημερήσιου μεγέθους συνεχίζουν όμως την πτωτική εικόνα των συνολικών μεριδίων της αγοράς.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v