Mικρή πτώση στο ενεργητικό των Αμοιβαίών Κεφαλαίων

Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,97% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,68%

Σχόλιο της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ για την Δευτέρα 25 Ιουλίου

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου δείχνει ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές πλέον περισσότερο έχουν στο μυαλό τους τις καλοκαιρινές διακοπές, παρά τις τυχόν επενδυτικές τους κινήσεις. Τόσο η καλοκαιρινή ζέστη, όσο και η αναμονή της επίδρασης διαφόρων γεγονότων στο διεθνές, αλλά και στο εσωτερικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έχουν οδηγήσει σε πλήρη σχεδόν απραξία, με αποτέλεσμα περίπου τα 2/3 από το σύνολο των 263 Α/Κ να παρουσιάζουν μηδενική κινητικότητα στα μερίδιά τους.

Όπως είναι εύλογο, ο ημερήσιος ρυθμός του Ενεργητικού εξαρτάται καθαρά από τις διαθέσεις των κεφαλαιαγορών.

Στη χθεσινή ημέρα η διάθεση αυτή των Μετοχικών κυρίως Α/Κ ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε μικρή υποχώρηση του Ενεργητικού κατά -0,14%. Την μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,97% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,68%

Η συναλλακτική δραστηριότητα των συγκεκριμένων κατηγοριών ήταν πραγματικά αδιάφορη, καθώς τα περισσότερα Α/Κ είτε δεν είχαν καμία εισροή/εκροή κεφαλαίων είτε κινήθηκαν με αγοροπωλησίες μεριδίων που η μεγαλύτερη ήταν 45 χιλ. € (κάτι ανάλογο δηλαδή με την συναλλακτική δραστηριότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες).

Από τις Μετοχικού τύπου υποκατηγορίες θετική άνοδο Ενεργητικού κατά 0,62% είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών, με οριακή αύξηση μεριδίων που αντιστοιχεί σε 43 χιλ € (μάλιστα πραγματοποιήθηκαν σε δύο Α/Κ της EUROBANK ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ που επενδυτικά δραστηριοποιούνται στις αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές αγορές)

Άξια αναφοράς, λόγω του υψηλού μεγέθους των υπό διαχείριση κεφαλαίων, είναι η άνοδος μεριδίων κατά 0,56% της κατηγορίας των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδος. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε εισροές κεφαλαίων αξίας 2,198 εκατ. € και προήλθε μόνον από δύο Α/Κ: το ALPHA Ελληνικό Ομολογιακό της ALPHA ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με 2,269 εκατ. € και το ATTICA Ομολογιών Εσωτερικού της ATTICA WEALTH MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με 22 χιλ. €. (τα υπόλοιπα Α/Κ της κατηγορίας ή δεν είχαν συναλλακτική δραστηριότητα ή είχαν ανεπαίσθητες εκροές)

Στον αντίποδα, τα Μετοχικά Fund of Funds με αρνητικό ημερήσιο ρυθμό μεριδίων -0,20% συνεχίζουν την πτωτική πορεία μεριδίων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

 

*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v