Μικρή πτώση για τα Αμοιβαία Κεφάλαια

Σημαντικές απώλειες στα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής σε Ενεργητικό και μερίδια με -13,50% και -8,61% αντιστοίχως, που μεταφράζονται σε εκροές 2,723 εκατ. € (το δεύτερο Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας είχε εισροές).

Σχόλιο της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ για την Τετάρτη 20 Ιουλίου

Το συνολικό Ενεργητικό των Α/Κ ανήλθε σε 6,562 εκατ. €. Εάν η ημερήσια μεταβολή του Ενεργητικού ήταν θετική (έστω και οριακά) θα αναφέραμε ότι ήταν μία τυπική ημέρα στην αγορά των Α/Κ καθώς η θετική κίνηση τόσο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και των Διεθνών Κεφαλαιαγορών θα επέφερε και αναμενόμενη άνοδο Ενεργητικού (εφόσον βέβαια δεν υπήρχαν εξαγορές).

Πράγματι, παρατηρούμε στον πίνακα τη θετική μέση απόδοση όλων σχεδόν των μετοχικών υποκατηγοριών των Α/Κ, πλην αυτής των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών. Οι δε υπόλοιπες κατηγορίες (πλην των Μετοχικών Α/Κ) είχαν οριακές μέσες αποδόσεις και μάλιστα θετικές.

Παρατηρούμε όμως ότι η χθεσινή ημέρα είχε απώλειες Ενεργητικού κατά -0,11%, όπου προέρχονται από σημαντική απώλεια μεριδίων της τάξεως του -0,35%. Οι εκροές αυτές ανέρχονται σε κεφάλαια αξίας 21,345 €.  Θα θέλαμε να επισημάνουμε για 2η φορά εντός της εβδομάδας να μη δημιουργηθεί η στρεβλή εικόνα ότι υπήρξε ξαφνική κινητικότητα στο σύνολο των μεριδιούχων/επενδυτών.

Ο λόγος είναι ότι και πάλι η κινητικότητα σημειώθηκε κυρίως σε μία εταιρία, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, όπου υπήρξαν εκροές κεφαλαίων συνολικής αξίας 18,933 εκατ. €. Οι εκροές αυτές έγιναν στα δύο μικτά Α/Κ Πειραιώς Μικτό Διεθνές 8,459 εκατ. € και Πειραιώς Μικτό Ευρωπαϊκό 5,336 εκατ. €, με αποτέλεσμα η αντίστοιχη κατηγορία των Μικτών Α/Κ να έχει απώλειες Ενεργητικού -0,94% και μεριδίων -1,51%.

Σημαντικές απώλειες στα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής σε Ενεργητικό και μερίδια με -13,50% και -8,61% αντιστοίχως, που μεταφράζονται σε εκροές 2,723 εκατ. € (το δεύτερο Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας είχε εισροές).

Ίδια εικόνα και για τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με απώλειες Ενεργητικού -2,32% και -9,10% που ουσιαστικά προήλθαν από εξαγορές αξίας 1,242 εκατ. € στο Πειραιώς Eurozone Μετοχικό Εξωτερικού.

Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες εάν και οι εξαγορές αυτές θα παραμείνουν στον θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή θα μετακινηθούν προς άλλους τύπους επενδύσεων.

 

* ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v