Πόσο επηρέασε το Brexit τα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια

Οι απώλειες ενεργητικού στα ελληνικά αμοιβαία κατά 2,10% μετά το Brexit προήλθαν μικτά και από εκροές κεφαλαίων και από απώλειες των χαρτοφυλακίων.

Σχόλιο της Attica Wealth Management

Ερώτημα είναι αν τελικά η Ελληνικά αγορά Α/Κ κεφαλαίων επηρεάστηκε από το Βρετανικό δημοψήφισμα. Η απάντηση είναι μάλλον ουδέτερη καθώς οι απώλειες Ενεργητικού κατά 2,10% προήλθαν μικτά και από εκροές κεφαλαίων και από απώλειες των χαρτοφυλακίων.

Πράγματι οι απώλειες των συνολικών μεριδίων της αγοράς Α/Κ κατά -1,25% ήταν σχεδόν οι μισές σε σχέση με τις απώλειες του Ενεργητικού και σε απόλυτα νούμερα εκφράζονται ως αξία περίπου 100 εκατ. €. Το 73% όμως αυτών των εκροών σημειώθηκε στην κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας και ουσιαστικά δεν συνδέεται με το Brexit, αλλά μάλλον με τη φορολόγηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία παρουσιάζει υψηλές εκροές από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα της τάξεως των 295 εκατ. € εκ των οποίων τα 70 εκατ. στο χρονικά διάστημα που εξετάζουμε.

Το Βρετανικό δημοψήφισμα επηρέασε κυρίως τις αποδόσεις της Ελληνικής αγοράς Α/Κ και ειδικότερα των Μετοχικών Α/Κ. Την μεγαλύτερη αρνητική μέση απόδοση έχει η κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας με -7,43%, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν κάλυψε εύρος απωλειών, όπως συνέβη με τις αγορές του Εξωτερικού.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας δεν επηρεάστηκαν καθώς η κατηγορία σημείωσε οριακά θετική μέση απόδοση. Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι οι εκροές κεφαλαίων και από τις δύο κατηγορίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Στον αντίποδα, υψηλή θετική απόδοση είχαν τα Μετοχικά Fund of Funds με 3,68%, γεγονός που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη διότι τα περισσότερα από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας δραστηριοποιούνται είτε σε real estate, είτε σε emerging markets είτε σε commodities. Σε θετική μέση απόδοση 3,47% ακολούθησαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ που επενδύουν στην Αμερικάνικη αγορά, της οποίας οι δείκτες μάλιστα τις τελευταίας ημέρες σημείωσαν ανοδικά ρεκόρ.


 

ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v