Ανοδος 0,50% για τα Αμοιβαία τη Δευτέρα

Η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης του Γ.Δ. του Χ.Α.Α. κατά 2,05% οδήγησε τα 4 Α/Κ της κατηγορίας σε αντίστοιχη άνοδο Ενεργητικού 2,26%.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την Δευτέρα 11/7/2016

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υπήρξε σημαντική ημερήσια άνοδος Ενεργητικού κατά 0,50% στο σύνολο της αγοράς των Α/Κ την Δευτέρα. 11 Ιουλ. και διαμορφώθηκε στα 6,583 δις €.

Δυστυχώς, όμως, και αυτή η άνοδος αυτή προήλθε εξ ολοκλήρου από την απόδοση των Α/Κ, και όχι από τυχόν αύξηση των μεριδίων (που και πάλι ήταν οριακά αρνητική κατά 0,3%). Την υψηλότερη ημερήσια άνοδο Ενεργητικού κατέγραψαν οι κατηγορίες Μετοχικών Α/Κ ακολουθώντας τον ανοδικό ρυθμό των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης του Γ.Δ. του Χ.Α.Α. κατά 2,05% οδήγησε τα 4 Α/Κ της κατηγορίας σε αντίστοιχη άνοδο Ενεργητικού 2,26% και ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδος με 1,63% (με πλήρη ακινησία, όμως, εκ μέρους των μεριδιούχων).

Ομοίως ενισχύθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης κατά 1,58%, με παράλληλη μείωση μεριδίων της τάξεως του 0,10%. Αξιοσημείωτο σημείο αναφοράς είναι η άνοδος του Ενεργητικού κατά 1,08% των Μικτών Α/Κ, με αισθητή την αναλγησία των μεριδιούχων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς είναι η δεύτερη σε μέγεθος κατηγορία της Ελληνικής Αγοράς Α/Κ.

Στον αντίποδα, μη αισθητές είναι οι απώλειες Ενεργητικού και μεριδίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ/ης Διάρκειας και των εν γένει Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων κατά 0,18% και ο,10% αντιστοίχως. Αν αντιστοιχίσουμε το μέγεθος των απωλειών των δύο κατηγοριών σε πραγματικά μεγέθη, δηλ. εκροές της τάξεως των 2,197 εκατ. € και 264 χιλ € αντίστοιχα για τις δύο κατηγορίες, τότε καταλήγουμε στο διττό συμπέρασμα της ακινησίας του θεσμού και σαφέστατα των επενδυτών.

Το συμπέρασμα γίνεται ακόμη πιο έντονο αν παρατηρήσουμε το σύνολο των εκροών/εισροών της συνολικής αγοράς των Α/Κ: η συνολική εξαγορά ή μεταφορά μεριδίων ανήλθε μόλις σε 2,715 εκατ € σε σύνολο Ενεργητικού αξίας 6,584 δις €.

Οι κατηγορίες με το υψηλότερο μερίδιο αγοράς παραμένουν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ/ης Διάρκειας με 18,81%, τα Μικτά Α/Κ με 16,15% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 9,03%. Η αυξητική τάση των μεριδίων αγοράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στα Fund of Funds τείνει να αποσπά την προσοχή.

 

* ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v