Πτώση 9,47% στο ενεργητικό των Αμοιβαίων από την αρχή του 2016

Το ήμισυ σχεδόν των απωλειών έχει λάβει χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, ενώ ακολουθούν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου με 112 εκατ. €. και τα Fund of Funds Μικτά με 72 εκατ. ευρώ.

Σχόλιο της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ για την Πέμπτη 21 Ιουλίου

Πλήρως σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη συνολική αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη 20 Ιουλίου σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, καθώς η υποχώρηση του Ενεργητικού ήταν ανεπαίσθητη κατά -0,13%, ενώ οι απώλειες μεριδίων σχεδόν μηδενικές.

Βρίσκουμε την αφορμή λοιπόν το ημερήσιο σχόλιο να το ανάγουμε σε ετήσιο και να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα της αγοράς για τη διάρκεια του έτους.

Το 2016 για τα Α/Κ είναι μέχρι τώρα μία ιδιαίτερα άσχημη χρονιά, καθώς το Ενεργητικό έχει υποχωρήσει -9,47%. Η υποχώρηση προέρχεται εξ ολοκλήρου σχεδόν από μείωση των μεριδίων κατά 8,38%.Οι θετικές αποδόσεις των περισσοτέρων κατηγοριών Α/Κ δεν συγκράτησαν τις εξαγορές, που σε αξία κεφαλαίων ανέρχονται σε 589 εκατ.€ Το νούμερο αυτό είναι πολύ υψηλό αν αναλογισθεί κανείς τη συρρίκνωση του θεσμού στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών.

Το ήμισυ σχεδόν των απωλειών έχει λάβει χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, ενώ ακολουθούν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού τύπου με 112 εκατ. €. και τα Fund of Funds Μικτά με 72 εκατ. €. Οι εισροές κεφαλαίων σε 5 από τις 21 υποκατηγορίες είναι σχεδόν ανάξιες λόγου, πλην των κλασσικών Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων που ανέρχονται σε 21 εκατ. €

Σε επίπεδο ΑΕΔΑΚ, από την αρχή του έτους, τις υψηλότερες απώλειες Ενεργητικού έχει υποστεί η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με ποσοστιαία μείωση Ενεργητικού -26,59% και εκροές κεφαλαίων αξίας 111 εκατ. € (σημειώνουμε ότι οι μισές σχεδόν εκροές έλαβαν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου).

Ακολουθούν η EUROBANK ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με -16,09% και εξαγορές αξίας 540 εκατ. €, ενώ τρίτη σε υποχώρηση Ενεργητικού είναι η 3Κ INVESTMENT PARTNERS με -14,07% που αντιστοιχούν όμως μόλις σε 1,2 εκατ. €. Άνοδο Ενεργητικού κατά 2,04% για την ΑΕΔΑΚ των ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, η οποία προέρχεται μόνον από άνοδο των Α/Κ (οι εισροές είναι μηδενικές) και για την ALPHA ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ με 2% και εισροές κεφαλαίων αξίας 31 εκατ. €.

Ας ελπίσουμε ότι το υπόλοιπο του έτους θα έχει διαφορετική εικόνα, διότι διαφορετικά θα μιλάμε για μία πολύ άσχημη χρονιά του θεσμού των Α/Κ από πλευράς εξαγορών (με αιτίες που δεν είναι του παρόντος σχολίου για να αναλυθούν).

 

*ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v