Πτώση 0,24% στο ενεργητικό των Αμοιβαίων την Πέμπτη

Τις υψηλότερες απώλειες Ενεργητικού σημείωσαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,84%, που μάλιστα προέρχονται εξ ολοκλήρου από αρνητική μέση απόδοση 1,45%.

Σχόλιο της Attica Wealth Management ΑΕΔΑΚ για την Πέμπτη 28 Ιουλίου

Αισθητή υποχώρηση Ενεργητικού κατά 0,24% σημείωσε το συνολικό Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ την Πέμπτη, 28 Ιουλίου και διαμορφώθηκε στα 6,535 δις €. Κύρια αιτία αυτής της πτώσης ήταν η «κακή ημέρα» των διεθνών κεφαλαιαγορών σχεδόν ανεξαιρέτως σε όλους του κλάδους/τομείς επενδυτικών προϊόντων, καθώς αν παρατηρήσει κανείς στον πίνακα την στήλη των μέσων αποδόσεων μόνον 4 από τις 21 υποκατηγορίες είχαν οριακά θετικό πρόσημο.

Τις υψηλότερες απώλειες Ενεργητικού σημείωσαν τα 4 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,84%, που μάλιστα προέρχονται εξ ολοκλήρου από αρνητική μέση απόδοση 1,45%. Ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,73%, επίσης με αιτία την αρνητική μέση απόδοση της κατηγορίας κατά 0,78% (η αναφορά σε πτώση Ενεργητικού κατά 1,12% στα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Χωρών, που οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ανάλογες απώλειες μεριδίων δεν είναι ενδεικτική, καθώς η κατηγορία αποτελείται από ένα μόνον Α/Κ).

Σε αρνητική μέση απόδοση ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων αγορών με 0,77%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,71% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,64%. Στον αντίποδα, υψηλή θετική απόδοση (λόγω και του τύπου της κατηγορίας) επέτυχε το ένα Ομολογιακό Α/Κ μη Κρατικό Υψηλής Απόδοσης με 0,17%.

Ως προς τα συνολικά μερίδια της αγοράς των Α/Κ ο ρυθμός βαίνει μειούμενος, καθώς για μία ακόμη ημέρα σημειώθηκαν εξαγορές μεριδίων σε ποσοστιαία μεταβολή 0,04%, που αντιστοιχούν σε εκροές κεφαλαίων αξίας 2,479 εκατ. €. Οι υποκατηγορίες κινήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (πλην τριών) με αρνητικό πρόσημο μεριδίων.

Οι υψηλότερες εκροές υπήρξαν στη «συνήθη ύποπτη» (το λογοπαίγνιο εννοεί την κατηγορία που τη φετινή χρονιά παρουσιάζει εκροές σε συνεχή σχεδόν ημερήσια βάση) τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με εξαγορασθέντα μερίδια αξίας 2,336 εκατ. € Η συνεχή ροή των εκροών κεφαλαίων αυτής της κατηγορίας ίσως σε ένα μέρος της κατευθύνεται προς την μερική επιστροφή καταθέσεων που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα (Ιούνιος 2016).

 

* ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v