Πτώση για το ενεργητικό των Αμοιβαίων την Δευτέρα

O μήνας ξεκίνησε με αισθητές απώλειες Ενεργητικού της τάξεως του -0,13%. Οι απώλειες αυτές οφείλονται εξ ολοκλήρου στις αρνητικές μέσες αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ και κυρίως των Μετοχικών.

Ανάλυση της ATTICA WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Δ.Α.Κ. για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 1/8/2016

Με το "αριστερό" ξεκίνησε ο μήνας Αύγουστος για την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Τα γεγονότα των τελευταίων 45 ημερών έδειξαν «σαν να αγνοούνται» από το σύνολο των διεθνών κεφαλαιαγορών, οι οποίες μετά την πρώτη ημέρα ψυχρολουσίας που ακολούθησε το Βρετανικό δημοψήφισμα ανέκαμψαν και σχεδόν στο σύνολό τους υπερκάλυψαν τις απώλειες (και κάποιες μάλιστα, όπως της Αμερικής, οδηγήθηκαν σε νέα ρεκόρ).

Brexit, τρομοκρατικές ενέργειες, Τουρκικό πραξικόπημα, Ευρωπαϊκά τραπεζικά stress test έδειξαν να αγνοούνται από τα διεθνή χρηματιστήρια με τις ευλογίες της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών, παρά το διττό γεγονός ότι το σύνολο των εκθέσεων των επενδυτικών οίκων εφιστούν συνεχώς την προσοχή για το ερχόμενο διάστημα, όπως και οι εκροές κεφαλαίων από τα επιθετικού τύπου assets παγκοσμίως.

Το πρώτο ανάγνωσμα, όμως, των αποτελεσμάτων των test των Ευρωπαϊκών τραπεζών έδωσε την Δευτέρα έναυσμα πωλήσεων μετοχικών τίτλων στον τραπεζικό κλάδο και αρνητικές μετοχικές αποδόσεις. Η συμπεριφορά καταγράφηκε και στην αγορά των Α/Κ, καθώς ο μήνας ξεκινά με αισθητές απώλειες Ενεργητικού της τάξεως του -0,13%. Οι απώλειες αυτές οφείλονται εξ ολοκλήρου στις αρνητικές μέσες αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ και κυρίως των Μετοχικών. Εάν παρατηρήσει κάποιος την ημερήσια μεταβολή μεριδίων και την μηδενική κινητικότητα σε 8 από τις 21 υποκατηγορίες (αλλά και η κινητικότητα πολλών Α/Κ στις λοιπές κατηγορίες ήταν απούσα) καταλαβαίνει πόσο εμφανής είναι η αδράνεια των Ελλήνων μεριδιούχων/επενδυτών.

Έχουμε επιστήσει την προσοχή πολλές φορές στα σχόλια μας στη διάρκεια του Ιουλίου ότι αυτή η αδράνεια έχει ως αποτέλεσμα ο Θεσμός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να είναι έρμαιο στις διαθέσεις των κεφαλαιαγορών. Επίσης, ότι οι ανοδικές τάσεις και αποδόσεις του συνόλου σχεδόν των υποκατηγοριών των Α/Κ στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα δεν είχαν το ανάλογο και επιθυμητό αποτέλεσμα στην άνοδο του Ενεργητικού, καθώς ο μήνας Ιούλιος χαρακτηρίσθηκε από υψηλές απώλειες μεριδίων και εκροές κεφαλαίων. Μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, να δούμε ποια θα είναι η συμπεριφορά της Ελληνικής αγοράς Α/Κ τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου (όταν μάλιστα παραδοσιακά οι μεριδιούχοι/επενδυτές τείνουν να εκλείπουν σχεδόν στο σύνολό τους).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v